Gulasz z dyni piżmowej z kurczakiem

4.5 (171 ocen)

  • 4 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczne, sycące danie jednogarnkowe w sam raz na chłodne jesienne dni.

  • 4 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • podwójny filet z piersi kurczaka
    1 dynia piżmowa
    1 czerwona papryka
    1 cebula
    3 ziemniaki
    2 marchewki
    1 duży pomidor
    2 ząbki czosnku
    2 listki laurowe
    sól
    pieprz ziołowy
    pół łyżeczki kurkumy
    łyżeczka ostrej papryki
    łyżka oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Gulasz z dyni piżmowej z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić - ziemniaki w kostkę a marchew w plasterki.
  • 2. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Czosnek drobno posiekać. Dynię obrać, wydrążyć miąższ z pestkami, pokroić w kostkę.
  • 3. W garnku rozgrzać łyżkę oleju. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, lekko posolić i podsmażyć na oleju. Dodać ziemniaki, marchewkę, paprykę, cebulę, dynię oraz czosnek i listki laurowe. Doprawić solą, pieprzem ziołowym, papryką i kurkumą.
    Zalać wodą by przykryła warzywa.
  • 4. Pomidora sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić w kostkę. Dodać do reszty składników. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut (do miękkości ziemniaków).
    Podawać z chrupiącym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować