Gulasz z dyni piżmowej z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić - ziemniaki w kostkę a marchew w plasterki.
2.Paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Czosnek drobno posiekać. Dynię obrać, wydrążyć miąższ z pestkami, pokroić w kostkę.
3.W garnku rozgrzać łyżkę oleju. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, lekko posolić i podsmażyć na oleju. Dodać ziemniaki, marchewkę, paprykę, cebulę, dynię oraz czosnek i listki laurowe. Doprawić solą, pieprzem ziołowym, papryką i kurkumą.
Zalać wodą by przykryła warzywa.
4.Pomidora sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić w kostkę. Dodać do reszty składników. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut (do miękkości ziemniaków).
Podawać z chrupiącym pieczywem.
Komentarze