frytki z dyni piżmowej

4.5 (191 ocen)

  • 15 min

O wiele zdrowsze niż ziemniaczane, frytki z dyni piżmowej. Idealnie się sprawdzą jako samodzielna przekąska lub dodatek do dania głównego.

  • 15 min

Składniki:

  • 600-800 g dyni piżmowej
    2-3 łyżki oleju rzepakowego
    sól
    pieprz kolorowy
    mały ząbek czosnku
    papryka ostra i słodka w proszku
    pietruszka do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Frytki z dyni piżmowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieramy. Kroimy w słupki.
  • 2. Dynię skrapiamy olejem, posypujemy przyprawami, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku. Delikatnie mieszamy z olejem i przyprawami.
  • 3. Dynię przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Rozkładamy frytki tak by nie nachodziły na siebie. Pieczemy około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 - 190 stopni C.
  • 4. Gotowe frytki posypujemy natką pietruszki i podajemy z ulubionymi sosami.

Porady

Do przyprawienia tych frytek możemy użyć ulubionych przypraw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować