Wigilijny tort makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak dokładnie płuczemy i odcedzamy na sicie. Następnie gotujemy na średnim ogniu ok. 15 min. Ponownie odcedzamy na sicie i za pomocą malaksera lub maszynki mielimy. Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier puder, miksujemy na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodajemy po łyżce masę makową, cukier waniliowy oraz kaszę wymieszana z bułką tartą. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do masy z żółtek i maku. Formy ( u mnie dwie tortownice o śr. 26 cm ) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do nich ciasto tak, aby powstały dwie równe części. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 C i pieczemy ok. godz. do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasta studzimy w formie i dopiero wtedy wyciągamy i odrywamy papier do pieczenia. Zostawiamy na jeden dzień.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier puder i miksujemy, aż powstanie lśniąca i gęsta masa. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce masę białkową, cały czas ucierając. Na koniec dodajemy kieliszek alkoholu i ponownie ucieramy.
Blat ciasta smarujemy kremem, następnie przykrywamy drugim lekko dociskając i ponownie smarujemy kremem, nie omijamy również boków. Dekorujemy płatkami migdałowymi lub orzechami. Na górę dajemy niewielkie kleksy bitej śmietany i oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze