1.Mak sparzyć gorącą wodą. Zostawić na noc, rano odsączyć na sitku i pozostawić na kilka godzin. Następnie przekręcić przez maszynkę 2 razy.
2.Wykonanie ciasta:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać po trochu mak i ucierać. Na koniec dodać rodzynki i migdały (mogą być także orzechy), zapach migdałowy oraz pianę ubitą z 10 białek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Piec w dużej tortownicy(26cm) lub w prostokątnej, małej blaszce)wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą w temperaturze 180*C przez ok.1h.
3.Wykonanie kremu:
Masło ucierać dodając cukier puder. Następnie dodawać po 1 jajku i w dalszym ciągu ucierać, następnie dodać zapach waniliowy. Połowę kremu ująć, a do reszty dodać 1/2 paczki kakao.
4.Po wystudzeniu ciasto przekroić na 3 części. Każdą część nasączyć ponczem.
Poncz: herbat+cukier+alkohol.
5.Złożenie tortu:
Układamy jedną część ciasta, na to dżem lub powidła śliwkowe i nakładamy następna część ciasta. Białą część kremu wykładamy na 2 płat ciasta i na wierzch kładziemy ostatnią część.
Wierzch i boki tortu smarujemy ciemnym kremem.
Tort dekorujemy startą czekoladą lub migdałami.
Komentarze