Tort makowy

4.5 (195 ocen)

Przepyszny tort na wszelkie okazje.

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2kg maku
    10żółtek
    2 szklanki cukru
    zapach migdałowy (3 małe albo 2 duże)
    piana z 10białek
    rodzynki, migdały

    Krem:
    1/2kg masła roślinnego
    4 całe jajka
    ok.1/2kg cukru pudru
    zapach waniliowy
    1/2 małej paczki kakao

    dodatkowo:
    dżem/powidła śliwkowe
    czekolada do dekoracji
    migdały do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Tort makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak sparzyć gorącą wodą. Zostawić na noc, rano odsączyć na sitku i pozostawić na kilka godzin. Następnie przekręcić przez maszynkę 2 razy.
  • 2. Wykonanie ciasta:
    Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać po trochu mak i ucierać. Na koniec dodać rodzynki i migdały (mogą być także orzechy), zapach migdałowy oraz pianę ubitą z 10 białek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
    Piec w dużej tortownicy(26cm) lub w prostokątnej, małej blaszce)wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą w temperaturze 180*C przez ok.1h.
  • 3. Wykonanie kremu:
    Masło ucierać dodając cukier puder. Następnie dodawać po 1 jajku i w dalszym ciągu ucierać, następnie dodać zapach waniliowy. Połowę kremu ująć, a do reszty dodać 1/2 paczki kakao.
  • 4. Po wystudzeniu ciasto przekroić na 3 części. Każdą część nasączyć ponczem.
    Poncz: herbat+cukier+alkohol.
  • 5. Złożenie tortu:
    Układamy jedną część ciasta, na to dżem lub powidła śliwkowe i nakładamy następna część ciasta. Białą część kremu wykładamy na 2 płat ciasta i na wierzch kładziemy ostatnią część.
    Wierzch i boki tortu smarujemy ciemnym kremem.
    Tort dekorujemy startą czekoladą lub migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować