Tort makowy z galaretkami

4.5 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszne ciasto biszkoptowe z makiem, przełożone kremem budyniowym i galaretkami. Torcik kusi smakiem i kolorami. Wspaniale sprawdzi się na świątecznym stole lub na przyjęciu urodzinowym dla dzieci. Polecam:)

Składniki:

  • biszkopt makowy: 5 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 niepełna szklanka cukru
    3/4 szklanki maku

    biszkopt jasny:
    3 jajka
    pół szklanki mąki pszennej
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    pół szklanki cukru

    masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe po 40g
    200g masła
    0,75l.mleka
    kilka kropel aromatu śmietankowego

    ponadto: 4 galaretki ( u mnie truskawkowa, pomarańczowa, agrestowa i cytrynowa)
    do dekoracji: maczek o smaku truskawkowym






Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Galaretki

Tort makowy z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt makowy 1. Biszkopt makowy: białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku, a następnie cukier. Zmiksować na gładką, puszystą masę. Do masy przesiać mąki z proszkiem do pieczenia oraz mak. Całość wmieszać i przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o wym.22 cm. Piec ok.40 minut w 180 st. Ostudzić, przekroić wzdłuż na pół.
  • w biszkopcie powykrawac kółka 2. Biszkopt jasny: białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka, a następnie cukier. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą. Piec w tortownicy o wym.22 cm ok.30 minut. Ostudzić. W środku biszkoptu zrobić kieliszkiem lub literatką otwory ( wycięte kółka nie będą potrzebne).
  • budyń 3. Masa budyniowa: budyń ugotować na mleku (dodac cukier jeśli nie ma go w budyniu). Ostudzić. Masło (w temp.pokojowej) utrzeć na puch, dodawać partiami ostudzony budyń i aromat śmietankowy.
  • wykrawać kształty z galaretki 4. Każdą galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody. Galaretki, które będą dekoracją tortu ( u mnie żółta i czerwona) odstawić do całkowitego stężenia przelewając do płaskiego naczynia, tak aby galaretki miały 2-3 mm grubości. Z zastygnietych galaretek powykrawać foremką dowolne kształty, u mnie - serca i gwiazdki. Pozostałe dwie galaretki odstawić do lekkiego stężenia.
  • biszkopt z galaretkami w środku 5. Przełożenie: pierwszy płat ciasta makowego posmarować 1/3 kremu budyniowego, wyłożyć biszkopt jasny z wykrojonymi kółkami. W kółka na przemian powlewać stężałą galaretkę ( zieloną i pomarańczową).
  • gotowy! 6. Włożyć do lodówki, aby galaretki całkowicie zastygły. Następnie posmarować warstwą masy budyniowej i wyłożyć drugi płat makowy. Wierzch tortu i boki posmarować pozostałym kremem. Udekorować rozetkami z kremu i galaretkami. Posypać maczkiem o smaku truskawkowym. Chłodzić w lodówce przez 2-3 godz. (a najlepiej przez całą noc). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować