Tort makowy z galaretkami

  • wyświetlono: 4874 |
  • dodany do książki kucharskiej: 23 |
  • polecenia: 0

Pyszne ciasto biszkoptowe z makiem, przełożone kremem budyniowym i galaretkami. Torcik kusi smakiem i kolorami. Wspaniale sprawdzi się na świątecznym stole lub na przyjęciu urodzinowym dla dzieci. Polecam:)

IMG_1607 — kopia
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

biszkopt makowy: 5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 niepełna szklanka cukru
3/4 szklanki maku

biszkopt jasny:
3 jajka
pół szklanki mąki pszennej
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru

masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe po 40g
200g masła
0,75l.mleka
kilka kropel aromatu śmietankowego

ponadto: 4 galaretki ( u mnie truskawkowa, pomarańczowa, agrestowa i cytrynowa)
do dekoracji: maczek o smaku truskawkowym






Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tort makowy z galaretkami

  • biszkopt makowy1. Biszkopt makowy: białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku, a następnie cukier. Zmiksować na gładką, puszystą masę. Do masy przesiać mąki z proszkiem do pieczenia oraz mak. Całość wmieszać i przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o wym.22 cm. Piec ok.40 minut w 180 st. Ostudzić, przekroić wzdłuż na pół.
  • w biszkopcie powykrawac kółka2. Biszkopt jasny: białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka, a następnie cukier. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą. Piec w tortownicy o wym.22 cm ok.30 minut. Ostudzić. W środku biszkoptu zrobić kieliszkiem lub literatką otwory ( wycięte kółka nie będą potrzebne).
  • budyń3. Masa budyniowa: budyń ugotować na mleku (dodac cukier jeśli nie ma go w budyniu). Ostudzić. Masło (w temp.pokojowej) utrzeć na puch, dodawać partiami ostudzony budyń i aromat śmietankowy.
  • wykrawać kształty z galaretki4. Każdą galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody. Galaretki, które będą dekoracją tortu ( u mnie żółta i czerwona) odstawić do całkowitego stężenia przelewając do płaskiego naczynia, tak aby galaretki miały 2-3 mm grubości. Z zastygnietych galaretek powykrawać foremką dowolne kształty, u mnie - serca i gwiazdki. Pozostałe dwie galaretki odstawić do lekkiego stężenia.
  • biszkopt z galaretkami w środku5. Przełożenie: pierwszy płat ciasta makowego posmarować 1/3 kremu budyniowego, wyłożyć biszkopt jasny z wykrojonymi kółkami. W kółka na przemian powlewać stężałą galaretkę ( zieloną i pomarańczową).
  • gotowy!6. Włożyć do lodówki, aby galaretki całkowicie zastygły. Następnie posmarować warstwą masy budyniowej i wyłożyć drugi płat makowy. Wierzch tortu i boki posmarować pozostałym kremem. Udekorować rozetkami z kremu i galaretkami. Posypać maczkiem o smaku truskawkowym. Chłodzić w lodówce przez 2-3 godz. (a najlepiej przez całą noc). Smacznego!
PP_03-2016

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemakgalaretkiboże narodzenietort urodzinowyna przyjęcie dla dziecitort dla dzieckaprzepis_miesiąca1000tort świąteczny
 

Komentarze

Podobne przepisy

Gotowy torcik

Dodane przez: 2milutka

Tort makowy z białą czekoladą

Rewelacyjne makowe ciasto połączone...

tort makowy

Dodane przez: Kasja1986

Tort makowy z kremem czekoladowym

Tradycyjny tort makowy.

Tort makowy

Dodane przez: Karina253

Tort makowy

Idealne połączenie ciasta makowo-kawowego...

makowo-pomarańczowy torcik nasączany rumem

Dodane przez: JadWas

tort makowo-pomarańczowy z rumem

Do upieczenia tego tortu namówiła...

Makowy tort

Dodane przez: bogunia1503

MAKOWY TORT

Tak przygotowany tort smakuje wyśmienicie...

Ciasto Kostka Rubika z galaretkami

Dodane przez: maariola1988

Kostka Rubika z galaretkami

Pyszna, cytrynowa pianka na delikatnym...