Wigilijny kompot z suszu

0 (0 ocen)

Kompot z suszu dosładzam cukrem a nie miodem, ponieważ lubię kiedy jest przejrzysty i widać pływające w nim owoce

Składniki:

  • 10 dag wędzonych suszonych śliwek
    10 dag wędzonych suszonych jabłek
    5 dag suszonych wędzonych gruszek
    10 dag suszonych moreli
    5 dag suszonych fig
    5 dag rodzynek
    5 dag suszonych jabłek – u mnie swojskie
    4-5 plasterków wyszorowanej i sparzonej cytryny
    kawałek kory cynamonu
    3 goździki
    cukier lub miód do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje Kompot

Wigilijny kompot z suszu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce umieścić w rondlu, w którym będą się gotować i zalać przegotowaną chłodną wodą.
    Odstawić na 3-4 godziny, aż napęcznieją.
    Dodać plasterki cytryny, kawałek kory cynamonu i goździki.
    Gotować na małym ogniu 20-30 minut, tak aby owoce się nie rozpadły.
    Doprawić do smaku cukrem lub miodem (z miodem będzie mętny), dobrze schłodzić.
    Ponieważ lubię popijać taki kompot nie tylko w Wigilię, ugotowałam go w 5-cio litrowym garnku, dolewając wody prawie do pełna.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować