Kompot z suszu dosładzam cukrem a nie miodem, ponieważ lubię kiedy jest przejrzysty i widać pływające w nim owoce
Składniki:
10 dag wędzonych suszonych śliwek
10 dag wędzonych suszonych jabłek
5 dag suszonych wędzonych gruszek
10 dag suszonych moreli
5 dag suszonych fig
5 dag rodzynek
5 dag suszonych jabłek – u mnie swojskie
4-5 plasterków wyszorowanej i sparzonej cytryny
kawałek kory cynamonu
3 goździki
cukier lub miód do smaku
Wigilijny kompot z suszu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce umieścić w rondlu, w którym będą się gotować i zalać przegotowaną chłodną wodą.
Odstawić na 3-4 godziny, aż napęcznieją.
Dodać plasterki cytryny, kawałek kory cynamonu i goździki.
Gotować na małym ogniu 20-30 minut, tak aby owoce się nie rozpadły.
Doprawić do smaku cukrem lub miodem (z miodem będzie mętny), dobrze schłodzić.
Ponieważ lubię popijać taki kompot nie tylko w Wigilię, ugotowałam go w 5-cio litrowym garnku, dolewając wody prawie do pełna.
Komentarze