PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Wieprzowo-drobiowy pasztet ze śliwkąhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0002/61/f7079f43b73f84c294f0c9a3f1c09aa27ce99d04.jpeg15202512http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/wieprzowo-drobiowy-pasztet-ze-sliwka-4
- łopatka wieprzowa bez kości: 65 dekagramów
- wątróbka wieprzowa: 50 dekagramów
- pierś z kurczaka: 50 dekagramów
- boczek parzony: 35 dekagramów
- marchewka świeża (średnia): 2 sztuki
- pietruszka świeża (średnia): 1 sztuka
- cebula: 2 sztuki
- śliwka suszona: 50 dekagramów
- czerstwe bułki: 2 sztuki
- imbir świeży (5 cm kawałek): 1 sztuka
- gałka muszkatałowa do smaku: 1 sztuka
- liść laurowy: 4 sztuki
- ziele angielskie całe: 10 sztuk
- pieprz czarny ziarnisty: 15 sztuk
- sól, pieprz -do smaku: 1 sztuka
- tłuszcz do formy: 1 sztuka
- bułka tarta do posypania formy: 1 sztuka
Sposób przygotowania przepisu:
Wieprzowo-drobiowy pasztet ze śliwką
1.
Łopatkę i pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego, wyciągamy, studzimy.
2.
W powstałym wywarze gotujemy obraną i pokrojoną na średnie słupki marchewkę i pietruszkę, studzimy. Wywar przecedzamy przez sito.
3.
Boczek kroimy w średnią kostkę, podsmażamy na rozgrzanej patelni. Gdy wytopi się z niego nieco tłuszczu, dodajemy obraną i pokrojoną w pióra lub kostkę cebulę, a następnie oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki wątróbkę. Smażymy razem na średnim ogniu około 7 minut, studzimy.
4.
Czerstwe bułki zalewamy letnią wodą, a gdy namiękną, odciskamy z nadmiaru wody.
5.
Mięso, cebulę, ugotowane warzywa i odciśniętą bułkę mielimy razem co najmniej dwukrotnie. Dodajemy obrany i starty na drobnych oczkach imbir. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dorzucamy pokrojone w kostkę śliwki, dokładnie mieszamy.
6.
Masę przekładamy do średnich keksówek wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą.
7.
Pieczemy około 80 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy na zimno.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze