Wieprzowo-drobiowy pasztet ze śliwką

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny, kremowy pasztet ze śliwką.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - łopatka wieprzowa bez kości: 65 dekagramów
    - wątróbka wieprzowa: 50 dekagramów
    - pierś z kurczaka: 50 dekagramów
    - boczek parzony: 35 dekagramów
    - marchewka świeża (średnia): 2 sztuki
    - pietruszka świeża (średnia): 1 sztuka
    - cebula: 2 sztuki
    - śliwka suszona: 50 dekagramów
    - czerstwe bułki: 2 sztuki
    - imbir świeży (5 cm kawałek): 1 sztuka
    - gałka muszkatałowa do smaku: 1 sztuka
    - liść laurowy: 4 sztuki
    - ziele angielskie całe: 10 sztuk
    - pieprz czarny ziarnisty: 15 sztuk
    - sól, pieprz -do smaku: 1 sztuka
    - tłuszcz do formy: 1 sztuka
    - bułka tarta do posypania formy: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Wieprzowo-drobiowy pasztet ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę i pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego, wyciągamy, studzimy.
  • 2. W powstałym wywarze gotujemy obraną i pokrojoną na średnie słupki marchewkę i pietruszkę, studzimy. Wywar przecedzamy przez sito.
  • 3. Boczek kroimy w średnią kostkę, podsmażamy na rozgrzanej patelni. Gdy wytopi się z niego nieco tłuszczu, dodajemy obraną i pokrojoną w pióra lub kostkę cebulę, a następnie oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki wątróbkę. Smażymy razem na średnim ogniu około 7 minut, studzimy.
  • 4. Czerstwe bułki zalewamy letnią wodą, a gdy namiękną, odciskamy z nadmiaru wody.
  • 5. Mięso, cebulę, ugotowane warzywa i odciśniętą bułkę mielimy razem co najmniej dwukrotnie. Dodajemy obrany i starty na drobnych oczkach imbir. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dorzucamy pokrojone w kostkę śliwki, dokładnie mieszamy.
  • 6. Masę przekładamy do średnich keksówek wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą.
  • 7. Pieczemy około 80 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik Wesele Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować