Pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika

  • wyświetlono: 4676 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Kupując gotowe pasztety ze sklepu musimy się liczyć z tym, że skład bywa różny. Często jest to mięso oddzielone mechanicznie z kurcząt, całe mnóstwo tłuszczu, a zamiast przypraw glutaminian sodu (E621). Najlepiej więc zrobić własny pasztet, tym bardziej, że sami decydujemy jak go doprawimy.

profilowe_1
  • 270min

Składniki

Z poniższego przepisu wychodzi około 11 słoików po 300 ml (u mnie 7 słoików o większej pojemności).

1 kg łopatki wieprzowej
2 duże udka z kurczaka
2 piersi z kurczaka
500 g wątróbki drobiowej
500 g surowej słoniny
2-3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 szklanka kaszy manny
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, curry (dokładna ilość w przepisie)
1 łyżka oleju
do wywaru można dodać również warzywa (ja nie dodałam)

Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika

  • 1. Łopatkę wieprzową, udka z kurczaka, piersi z kurczaka i słoninę umyć, włożyć do dużego garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą i gotować do miękkości. Ugotowane mięso wyciągnąć, zaś wywar zostawić.
  • 2. Wątróbkę umyć i podsmażyć na oleju. Kaszę mannę zalać 1,5 szklanki wrzącego wywaru i zostawić na 5-10 minut.
  • 3. Mięso i wątróbkę zmielić przez drobne sitko (ja zmieliłam dwa razy), dodać kaszę mannę, wlać 2 szklanki wywaru i dobrze wymieszać (najlepiej zmiksować). Pasztet nie może być za gęsty, bo w trakcie zagotowywania (czy też konserwacji) jeszcze zgęstnieje. Następnie doprawić solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i curry. U mnie była to duża ilość pieprzu i soli, ponad 2 łyżki majeranku, łyżka tymianku i łyżeczka curry.
  • 4. Po doprawieniu pasztetu dobrze go wymieszać i przełożyć do słoików. Nie należy nakładać go zbyt pełno, bo w trakcie gotowania może jeszcze urosnąć/napęcznieć. Słoiki muszą mieć zbliżoną wysokość. Ubrudzone brzegi należy wytrzeć ściereczką i dobrze zakręcić. Tak przygotowane słoiki przełożyć do bardzo dużego garnka wyłożonego na dnie ściereczką (jeżeli macie specjalne garnki do gotowania słoików z sitem na dnie, to ściereczka jest zbędna). Do garnka nalać zimnej wody do 3/4 wysokości słoików, nałożyć pokrywkę, postawić na palniku i od momentu zagotowania się wody gotować przez 2-2,5 godziny. Woda nie musi wrzeć maksymalnie, więc moc palnika można spokojnie zmniejszyć.
  • 5. Gotowe, zakonserwowane słoiki zostawić do ostudzenia. Przechowywać w lodówce.

Porady

Wspomniałam, że do wywaru można dodać warzywa. Myślę, że pasztet byłby wtedy bardziej aromatyczny. Co dokładniej dodać? - Warzywa dodawane zazwyczaj do rosołu, czyli korzeń pietruszki i selera, marchewki i cebulę.
Jeszcze jedno. Pasztet musi być naprawdę dobrze doprawiony. Jeżeli jednak z jakiegoś powodu dodacie za mało soli lub pieprzu, to nic straconego. Pasztet można doprawić również bezpośrednio na kanapce lub przełożyć sobie zawsze niewielką ilość do miseczki i tam doprawić i wymieszać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

WielkanocśniadaniePasztetkolacjadomowe wyroby

Komentarze

Podobne przepisy

pasztet drobiowy z wątróbką

Dodane przez: majka190382

PASZTET DROBIOWY Z WĄTRÓBKĄ

Ulubiony pasztet moich synów. Delikatny...

pasztet

Dodane przez: Bożena Z.

Drobiowy pasztet ze śliwką.

Jest smaczny, w zadnym stopniu...

Pasztet drobiowy

Dodane przez: bogusia82

Pasztet drobiowy

Pasztet jest smaczny i delikatny,...

pasztet

Dodane przez: klaudia0318

Pasztet drobiowy

Uwielbiam pieczone pasztety. Drobiowy...

Pasztet wieprzowy

Dodane przez: Czarek

Pasztet wieprzowy

Bardzo smaczny pasztet z łopatki...

Pasztet drobiowy

Dodane przez: Bilcia

Pasztet drobiowy

Pyszny pasztet na kanapki lub jako...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE