Wieniec drożdżowy z białym makiem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne drożdżowe ciasto, które zawsze smakuje wyśmienicie. Tym razem z dodatkiem białego maku, pycha :)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO:
    60 dag mąki tortowej
    2 duże jajka
    1 żółtko
    15 dag cukru pudru
    10 dag masła
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    szczypta soli
    5 dag drożdży
    2 łyżeczki startej skórki z cytryny

    1 puszka gotowej masy makowej z białego maku

    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki wody
    1 łyżka soku z cytryny

    białko do posmarowania
    1 łyżka mleka

    Forma: duża tortownica
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wieniec drożdżowy z białym makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn:
    Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny mieć temp. pokojową.
    Drożdże wkruszyć do mleka, dodać 1 łyżkę cukru i jedną łyżkę mąki, wymieszać.Zaczyn przełożyć do miski w której będziemy wyrabiać ciasto.
  • 2. Dodawać po jednym jajku + żółtko i po łyżce mąki wyrabiać robotem kuchennym, dodać skórkę z cytryny a na końcu dodać rozpuszczone masło. Wyrabiać dotąd aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i będzie miało lśniącą powierzchnię.Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny aż ciasto podwoi objętość, miskę przykryć ściereczką.
  • 3. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.Rozwałkować na dosyć długi prostokąt. Posmarować roztrzepanym białkiem z mlekiem. Masę makową rozsmarować na cieście - ok. 2 cm od końca każdego boku pozostawić nieposmarowane.
  • 4. Ciasto zwinąć w roladę.
  • 5. Ciasto przeciąć w wzdłuż pozostawiając ok 2 cm z jednego końca nieprzecięte.Przekładać na przemian w mini warkocz, częścią środkową na zewnątrz. Połączyć oba końce tworząc wieniec. Wieniec delikatnie przenieść na formę wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • 6. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 50 minut. Przestudzić.
  • 7. Lukier:
    Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę, polać po cieście drożdżowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować