Wieniec drożdżowy z białym makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn:
Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny mieć temp. pokojową.
Drożdże wkruszyć do mleka, dodać 1 łyżkę cukru i jedną łyżkę mąki, wymieszać.Zaczyn przełożyć do miski w której będziemy wyrabiać ciasto.
2.Dodawać po jednym jajku + żółtko i po łyżce mąki wyrabiać robotem kuchennym, dodać skórkę z cytryny a na końcu dodać rozpuszczone masło. Wyrabiać dotąd aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i będzie miało lśniącą powierzchnię.Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny aż ciasto podwoi objętość, miskę przykryć ściereczką.
3.Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.Rozwałkować na dosyć długi prostokąt. Posmarować roztrzepanym białkiem z mlekiem. Masę makową rozsmarować na cieście - ok. 2 cm od końca każdego boku pozostawić nieposmarowane.
4.Ciasto zwinąć w roladę.
5.Ciasto przeciąć w wzdłuż pozostawiając ok 2 cm z jednego końca nieprzecięte.Przekładać na przemian w mini warkocz, częścią środkową na zewnątrz. Połączyć oba końce tworząc wieniec. Wieniec delikatnie przenieść na formę wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
6.Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 50 minut. Przestudzić.
7.Lukier:
Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę, polać po cieście drożdżowym.
Komentarze