Wieniec drożdżowy z makiem

0 (0 ocen)

Poza tym, że to jest po prostu przepyszne to jeszcze wygląda efektownie, polecam :)

Składniki:


  • 260 g mąki tortowej
    120 g mąki krupczatki
    30 g świeżych drożdży
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    3/4 szklanki maślanki
    pół szklanki oleju rzepakowego

    200 g maku
    mleko
    jajko
    łyżka miodu
    3 łyżki cukru pudru
    50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wieniec Ciasto drożdżowe Desery

Wieniec drożdżowy z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej przygotowujemy mak.

    Wsypujemy go do garnuszka i zalewamy taką ilością mleka aby był przykryty.

    Gotujemy na wolnym ogniu około 2 godziny.

    Po tym czasie wylewamy całość na sito, obciążamy i odstawiamy na noc.
  • 2. Na następny dzień mak mielimy 3 razy.
  • 3. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

    Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.

    Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

    Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.
  • 4. Następnie rozwałkowujemy je na spory prostokąt.

    Mak ucieramy z żółtkiem, cukrem pudrem i łyżką miodu.

    Dodajemy ubite białko oraz skórkę z pomarańczy.

    Delikatnie mieszamy.

    Rozsmarowujemy go na cieście.
  • Wieniec drożdżowy z makiem 5. Ciasto zwijamy ( z dłuższej strony) w roladę po czym rozcinamy na pół.

    Skręcamy ze sobą obydwie części i sklejamy brzegi formując wieniec.

    Ostrożnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować