Wieniec z malinami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pyszne ciasto drożdżowe z dodatkiem miodu i mleka w proszku, nadziewane malinami i kakao :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    200 g mąki pszennej
    15 g świeżych drożdży
    1 płaska łyżka cukru
    100 ml zsiadłego mleka
    1 żółtko
    30 g rozpuszczonego masła
    1 łyżka mleka w proszku
    1 łyżka miodu

    nadzienie:
    30 g miękkiego masła
    1 płaska łyżka kakao
    4 płaskie łyżki brązowego cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    100 g świeżych malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wieniec z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto
    Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na ok. 5 minut, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać zsiadłe mleko (ewentualnie można zastąpić go jogurtem naturalnym), wymieszać. Dodać żółtko, rozpuszczone masło, płynny miód, mleko w proszku i mąkę, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 -50 minut. Przełożyć na podsypaną mąką deskę, rozwałkować na prostokąt o wielkości 30x40 cm.
  • 2. Do małej miseczki wsypać kakao, dodać brązowy cukier i cukier waniliowy, wymieszać.
    Rozwałkowane ciasto posmarować miękkim masłem, posypać mieszanką kakowo-cukrową i malinami. Zwinąć w rulon, przeciąć wzdłuż na pół zostawiając tylko ok. 2 cm nie rozcięte. Przeplatać dwa sznury ciasta tak by rozcięcie było skierowane ku górze. Końce skleić ze sobą, uformować koło. Delikatnie przełożyć na dużą blaszkę do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 30 minut. Upieczony wieniec można posypać po wierzchu cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować