Wieniec z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na ok. 5 minut, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać zsiadłe mleko (ewentualnie można zastąpić go jogurtem naturalnym), wymieszać. Dodać żółtko, rozpuszczone masło, płynny miód, mleko w proszku i mąkę, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 -50 minut. Przełożyć na podsypaną mąką deskę, rozwałkować na prostokąt o wielkości 30x40 cm.
2.Do małej miseczki wsypać kakao, dodać brązowy cukier i cukier waniliowy, wymieszać.
Rozwałkowane ciasto posmarować miękkim masłem, posypać mieszanką kakowo-cukrową i malinami. Zwinąć w rulon, przeciąć wzdłuż na pół zostawiając tylko ok. 2 cm nie rozcięte. Przeplatać dwa sznury ciasta tak by rozcięcie było skierowane ku górze. Końce skleić ze sobą, uformować koło. Delikatnie przełożyć na dużą blaszkę do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 30 minut. Upieczony wieniec można posypać po wierzchu cukrem pudrem.
Komentarze