Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym

4.48 (186 ocen)

  • 3 godz.

Dziś zapraszam na wieniec drożdżowy z masłem orzechowym. Ciasto poza tym, że pięknie się prezentuje jest naprawdę smaczne. Mój wieniec drożdżowy inspirowany jest estońskim, tradycyjnym przysmakiem – Kringel

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na wieniec drożdżowy:
    ◦300 g mąki typ 450
    ◦25 g świeżych drożdży
    ◦120 ml ciepłego mleka
    ◦1 łyżka cukru
    ◦1 jajko roztrzepane
    ◦30 g miękkiego masła
    ◦½ łyżeczka soli

    Dodatkowo:
    ◦masło orzechowe albo masło czekoladowe
    ◦cukier puder do posypania
    ◦3-4 łyżki masła
    ◦cukier
Wystaw ocenę:

4.48 (186 ocen)

Zobacz również:

Wieniec Ciasto drożdżowe Desery

Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym 1. W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą i masłem, na środku robimy dołek i wlewamy roztrzepane jajko, a następnie wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.
  • Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym 2. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 10 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 30 stopni na 30 minut.
  • Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym 3. Po tym czasie delikatnie wciskamy ciasto ręką (ciasto musi odgazować), rozwałkowujemy na posypanej mąką powierzchni na prostokąt.
    Ciasto smarujemy masłem orzechowym lub czekoladowym i zwijamy dość ciasno w rulon wzdłuż dłuższego brzegu.
    Rulon z ciasta rozcinamy ostrym nożem wzdłuż na pół zostawiając z jednej strony ok. 3-4 cm nierozciętego ciasta.
  • Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym 4. Obie części ciasta zawijamy naprzemiennie w warkocz. Ze splecionego ciasta tworzymy pierścień/okrągły wieniec.
    Wieniec ostrożnie przekładamy na dużą blachę (najlepiej taką z pieca) wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy czystą ściereczką i czekamy ok. godziny aż wyrośnie. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość smarujemy nasz wieniec roztopionym masłem i posypujemy cukrem.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 25-30 minut.

    Wieniec drożdżowy pozostawiamy to ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Pamiętajcie żeby koniecznie przesiać mąkę! Zamiast masła orzechowego można użyć kremu/masła czekoladowego lub powideł!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować