Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym

  • wyświetlono: 1464 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Dziś zapraszam na wieniec drożdżowy z masłem orzechowym. Ciasto poza tym, że pięknie się prezentuje jest naprawdę smaczne. Mój wieniec drożdżowy inspirowany jest estońskim, tradycyjnym przysmakiem – Kringel

Kuchnia Marty
  • 180min

Składniki

Składniki na wieniec drożdżowy:
◦300 g mąki typ 450
◦25 g świeżych drożdży
◦120 ml ciepłego mleka
◦1 łyżka cukru
◦1 jajko roztrzepane
◦30 g miękkiego masła
◦½ łyżeczka soli

Dodatkowo:
◦masło orzechowe albo masło czekoladowe
◦cukier puder do posypania
◦3-4 łyżki masła
◦cukier

Sposób przygotowania przepisu:

Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym

  • Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym1. W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą i masłem, na środku robimy dołek i wlewamy roztrzepane jajko, a następnie wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.
  • Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym2. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 10 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 30 stopni na 30 minut.
  • Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym3. Po tym czasie delikatnie wciskamy ciasto ręką (ciasto musi odgazować), rozwałkowujemy na posypanej mąką powierzchni na prostokąt.
    Ciasto smarujemy masłem orzechowym lub czekoladowym i zwijamy dość ciasno w rulon wzdłuż dłuższego brzegu.
    Rulon z ciasta rozcinamy ostrym nożem wzdłuż na pół zostawiając z jednej strony ok. 3-4 cm nierozciętego ciasta.
  • Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym4. Obie części ciasta zawijamy naprzemiennie w warkocz. Ze splecionego ciasta tworzymy pierścień/okrągły wieniec.
    Wieniec ostrożnie przekładamy na dużą blachę (najlepiej taką z pieca) wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy czystą ściereczką i czekamy ok. godziny aż wyrośnie. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość smarujemy nasz wieniec roztopionym masłem i posypujemy cukrem.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 25-30 minut.

    Wieniec drożdżowy pozostawiamy to ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Pamiętajcie żeby koniecznie przesiać mąkę! Zamiast masła orzechowego można użyć kremu/masła czekoladowego lub powideł!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieciasto drożdżowewieniec drożdżowyKringledrożdżowy wieniecwieniec drożdżowy z masłem orzechowymKringel

Komentarze

Podobne przepisy

Bananowe placuszki z masłem orzechowym

Dodane przez: akrobatka22

Bananowe placuszki z masłem orzechowym

Jedne z moich ulubionych placuszków....

Lody bananowe z masłem orzechowym

Dodane przez: mariwanna

Lody bananowe z masłem orzechowym

Są to najprostsze lody na świecie,...

Orzechowy wieniec

Dodane przez: mariOla093

Orzechowy wieniec

Pyszne drożdżowe ciasto, do tego...

Lody z masłem orzechowym

Dodane przez: joanna30

Lody z masłem orzechowym

Jedne z najlepszych lodów, jakie...

Babeczki z masłem orzechowym

Dodane przez: akrobatka22

Babeczki z masłem orzechowym

Delikatne i puszyste babeczki z...

Wieniec krucho - drożdżowy z makiem

Dodane przez: Skotka

Wieniec krucho - drożdżowy z makiem

Ciasto niezwykle delikatne, kruche...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE