Wilgotne ciasto drożdżowe z serem. Zwinięte w kształt wieńca i polane obficie polewą orzechową. Bardzo smaczne i dekoracyjne.
50 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki na 2 sztuki
Forma do babki z kominem o śr. dół 20 cm, góra 25 cm
Ciasto:
60 dag mąki + do podsypania
1/3 szklanki cukru(pojemność szklanki 220 ml
Sól do smaku
3 jajka
3 dag świeżych drożdży
10 dag stopionego masła
¾ szklanki ciepłego mleka – pojemność szklanki 220 ml
Tłuszcz do formy
Nadzienie serowe:
40 dag białego sera tłustego
4 duże łyżki cukru
1 duże jajko
Sól do smaku
1 budyń waniliowy
Kilka kropli oleju waniliowego
Polewa orzechowa:
3 duże łyżki ciemnego miodu
1 duża łyżka masła
1 szklanka orzechów włoskich – połamanych
Wieniec drożdżowo serowy z polewą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: do miski wsypać ½ szklanki przesianej mąki, dodać 1 łyżeczkę cukru, 1/3 szklanki ciepłego mleka oraz pokruszone drożdże, lekko wymieszać, odstawić by drożdże wyrosły. Potem dodać pozostałe składniki(jajka dobrze rozkłócić, część zostawić do posmarowania ciasta). Całość wyrobić robotem z hakiem, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce by ciasto dobrze wyrosło. Składnik sera wymieszać mikserem na jednolitą masę. Na stolnicę podsypaną mąką przenieść ciasto, rozwałkować na cienki prostokątny placek – posmarować serem, zwinąć w roladę. Podzielić wałek na 2 części. Każdy wałek ciasto skręcić. Formy natłuścić, ułożyć walki ciasta, połączyć końcówki. Ponownie odstawić by ciasta wyrosły, posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec w temp. 175 stopni około 30 minut do suchego patyczka.
Na patelni o podwójnym dnie rozgrzać masło, dodać miód, podgrzewać i mieszać. Następnie dodać kawałki orzechów, wymieszać i smażyć na małym ogniu około 5 minut. Przestudzone ciasta oblać powstałą polewą z orzechami, odstawić w chłodne miejsce by polewa zastygła.
Porady
1, ciasto chłodzić nie w lodówce. 2 do ciasta można dodać rodzynki.
Komentarze