Wieniec drożdżowo serowy z polewą orzechową

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wilgotne ciasto drożdżowe z serem. Zwinięte w kształt wieńca i polane obficie polewą orzechową. Bardzo smaczne i dekoracyjne.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 2 sztuki
    Forma do babki z kominem o śr. dół 20 cm, góra 25 cm
    Ciasto:
    60 dag mąki + do podsypania
    1/3 szklanki cukru(pojemność szklanki 220 ml
    Sól do smaku
    3 jajka
    3 dag świeżych drożdży
    10 dag stopionego masła
    ¾ szklanki ciepłego mleka – pojemność szklanki 220 ml
    Tłuszcz do formy
    Nadzienie serowe:
    40 dag białego sera tłustego
    4 duże łyżki cukru
    1 duże jajko
    Sól do smaku
    1 budyń waniliowy
    Kilka kropli oleju waniliowego
    Polewa orzechowa:
    3 duże łyżki ciemnego miodu
    1 duża łyżka masła
    1 szklanka orzechów włoskich – połamanych
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Wieniec drożdżowo serowy z polewą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do miski wsypać ½ szklanki przesianej mąki, dodać 1 łyżeczkę cukru, 1/3 szklanki ciepłego mleka oraz pokruszone drożdże, lekko wymieszać, odstawić by drożdże wyrosły. Potem dodać pozostałe składniki(jajka dobrze rozkłócić, część zostawić do posmarowania ciasta). Całość wyrobić robotem z hakiem, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce by ciasto dobrze wyrosło. Składnik sera wymieszać mikserem na jednolitą masę. Na stolnicę podsypaną mąką przenieść ciasto, rozwałkować na cienki prostokątny placek – posmarować serem, zwinąć w roladę. Podzielić wałek na 2 części. Każdy wałek ciasto skręcić. Formy natłuścić, ułożyć walki ciasta, połączyć końcówki. Ponownie odstawić by ciasta wyrosły, posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec w temp. 175 stopni około 30 minut do suchego patyczka.
    Na patelni o podwójnym dnie rozgrzać masło, dodać miód, podgrzewać i mieszać. Następnie dodać kawałki orzechów, wymieszać i smażyć na małym ogniu około 5 minut. Przestudzone ciasta oblać powstałą polewą z orzechami, odstawić w chłodne miejsce by polewa zastygła.

Porady

1, ciasto chłodzić nie w lodówce. 2 do ciasta można dodać rodzynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy włoskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować