Miodownik z polewą miodowo-orzechową

4.67 (3 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Kruche miodowe ciasta przełożone ciepłym budyniem .Wierz oblany polewa miodowo-orzechową- rozkosz dla podniebienia .
Uwielbiam takie wilgotne i miękkie ciasta .

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto :
    500 g mąki pszennej
    100 g miodu
    150 g margaryny
    100 g cukru pudru
    1 jajko
    3 łyżki mleka
    1 1/2 łyżeczki sody

    Krem budyniowy:
    2 szklanki mleka
    1 cukier waniliowy
    1/2 szklanki cukru kryształu
    l1 1/2 łyżki mąki pszennej
    1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    250 g masła

    Polewa:
    150 g masła
    200 g orzechów ( posiekać)
    3 łyżki miodu
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z kremem

Miodownik z polewą miodowo-orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zarobić i podzielić .Upiec na złoty kolor.
    Ja piekłam w keksowce więc wyszły mi 4 placki ,jeśli pieczemy w zwykłej blaszce to powinny wyjść 3.
  • Miodownik z polewą miodowo-orzechową 2. Krem ;
    W jednej szklance mleka dobrze rozpuścić obie mąki .
    Resztę mleka wlać do garnka ,dodać masło i cukru .
    Na gotuje się mleko wlać mleko z mąkami.
    Mieszać energicznie .
    Gorącym ,gestymy kremem przekładać blaty .
  • Miodownik z polewą miodowo-orzechową 3. Polewa :
    Roztopić do połączenia się składników .
    Letnie wylać na ciasto .

Porady

Ciasto to ,najlepiej smakuje jeśli przełożymy je przynajmniej dzień wcześniej .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować