Drożdżowa Babka Na Jogurcie Z Polewą Orzechową

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pomysł na dodatek jogurtu podsunęła mi mama, to ona pierwsza taką babkę upiekła i bardzo nam ona posmakowała, nie była sucha tylko wilgotna i zachowywała długo świeżość.

Polewa to już mój pomysł, chciałam coś zmienić, aby babki nie były polewane tylko lukrem lub czekoladą i zakochałam się w tej polewie, a kubki i łyżki po niej były wylizane do ostatniej kropelki ;)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • kładniki na jedną foremkę, babkę o śred 22 cm (szerokość foremki u góry)



    Zaczyn:

    30 g drożdży
    1/3 szkl ciepłego mleka
    1 plaska łyżeczka cukru

    Ciasto:

    1 czubata i 1/2 szkl mąki pszennej
    50 g cukru
    1 jajko kl M
    szczypta soli
    mała garść rodzynek wcześniej sparzonych lub namoczonych i odsączonych.
    30 g masła roztopionego i ostudzonego
    150 g jogurtu naturalnego. gęstego
    esencja waniliowa

    Polewa z masła orzechowego:

    2 łyżki masła orzechowego, gładkiego bez dodatków, bez cukru (jeśli jest już słodzone to pomijamy cukier)
    2 łyżki cukru
    4-6 łyżek słodkiej śmietanki 30 % (śmietanka ma mieć konsystencje rzadką, nie stałą)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Drożdżowa babka na jogurcie z polewą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn

    Wszystkie składniki na zaczyn łączymy ze sobą i odstawiamy do wyrośnięcia.


    Ciasto

    W misce umieszczamy mąkę, jajko, cukier, szczyptę soli, garść rodzynek, jogurt oraz wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabianie ciasta (użyłam do tego miksera z hakami). W trakcie wyrabiania dolewamy masło. Ciasto ma konsystencje luźną, coś jak na racuchy drożdżowe.

    3. Wyrobione ciasto odstawimy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

    4. Kiedy wyrośnie, odgazowujemy je mieszając, przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

    Odstawiamy na około 30 minut do ponownego tym razem lekkiego podrośnięcia.



    Pieczemy w 180-190 stop przez 45-50 minut do suchego patyczka. Jeśli pod koniec pieczenia góra za bardzo się zarumieni to przełączamy na grzanie dolne i podkręcamy tem. o 10 stopni więcej.





    Polewa



    5. Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy na małym ogniu do utworzenia się lekko lejącej polewy (ilość śmietany będzie zależała od masła orzechowego dlatego podałam między 4-6 łyżek a może się zdarzyć że będzie trzeba więcej jej dodać )

    6. Wystudzoną babkę polewamy polewą i chowamy do lodówki aby polewa troszkę stężała.

    Smacznego !!!





    Ps. Podwajając składniki, otrzymacie ciasto na dużą babę drożdżową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rodzynki Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować