Delicja serowo- jabłkowa z orzechową polewą

5 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis na to ciasto pochodzi z Wielkiej Księgi Ciasto siostry Anastazji z jedną zmianą, zamiast polewy czekoladowej zrobiłam polewę orzechową. Wyszło smaczne ciasto jesienne które jest bardzo podzielne i ładnie się kroi, polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    50 dag mąki pszennej
    25 dag masła
    1 jajko
    3 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    10 dag cukru pudru

    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    1 łyżka masła
    1 żółta galaretką
    Sok z 1/2 cytryny

    Masa serowa:
    50 dag zmielonego sera
    3 jajka
    10 dag masła
    20 dag cukru
    1 budyń waniliowy
    1/2 szklanki mleka

    Polewa orzechową:
    25 dag orzechów włoskich
    3 łyżki mleka
    3 łyżki miodu
    15 dag masła

    Forma: 25/35 cm
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Delicja serowo- jabłkowa z orzechową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Zagnieść wszystkie składniki, podzielić na 3 części i upiec w temp. 160 stopni przez 20 minut.
  • 2. Masa serowa:
    Masło utrzeć z cukrem, jajkami i serem, podgrzać następnie budyń rozmieszac w mleku i wlać do gotującej masy serowej ciągle mieszając aby masa się nie przypaliła. Odstawić do lekkiego wystudzenia. Kiedy masa będzie jeszcze ciepła ale nie gorąca wyłożyć na 1 kruchy placek i przykryć drugim plackiem kruchym.
  • 3. Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Masło rozgrzać w garnku dodać jabłka i podsmażyć po czym zestawić z ognia i dodać galaretkę, rozmieszac. Odstawić do wystudzenia po czym wyłożyć na 2 ciasto i przykryć 3 plackiem.
  • 4. Polewa orzechową:
    Wszystkie składniki zagotować aż masa nieco zgęstnieje i wyłożyć na ciasto. Po czym ciasto schłodzić.

Porady

Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej przed podaniem, wtedy blaty ciasta będą wilgotne a ciasto będzie się dobrze kroiło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy Sery Jajka Mąka 00 Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować