Wielkanocny, domowy marcepan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Migdały i cukier puder wsypujemy do dość wysokiej, najlepiej plastikowej miski.
Na wierzch nakładamy folię spożywczą, obwiązujemy ją sznurkiem i
robimy niewielką dziurkę (tak, tylko żeby zmieścił się blender).
Orzechy mielimy na proszek.
Do garnuszka z grubym dnem wsypujemy cukier, barwnik (niekoniecznie)
oraz wlewamy 100 ml wody.
Na niewielkim ogniu podgrzewamy syrop, przez chwilę mieszając.
2.Podgrzewamy aż osiągnie mniej więcej 115 stopni. Następnie wyłączamy
go i wlewamy do migdałów.
Miksujemy jeszcze przez pięć minut, aż masa będzie jednolita.
Odstawiamy do ostygnięcia. *
Po przestygnięciu przekładamy marcepan na stolnicę i wyrabiamy przez
kilka minut.
Następnie owijamy folią spożywczą.
Można go trzymać w lodówce nawet do kilku tygodni. ;)
* Nie przejmujcie się, jeśli po ostygnięciu będzie przypominał
skrystalizowany cukier. Wystarczy zwilżyć ręce i wyrobić. ;)
Komentarze