Wielkanocny, domowy marcepan

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby

Domowy marcepan jest o niebo lepszy od kupnego. ;)

  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 250 g migdałów w płatkach

    1 łyżka waniliowego cukru pudru

    300 g białego cukru

    100 ml wody

    szczypta barwnika w potrzebnym kolorze (ewentualnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wielkanocny, domowy marcepan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały i cukier puder wsypujemy do dość wysokiej, najlepiej plastikowej miski.
    Na wierzch nakładamy folię spożywczą, obwiązujemy ją sznurkiem i
    robimy niewielką dziurkę (tak, tylko żeby zmieścił się blender).
    Orzechy mielimy na proszek.

    Do garnuszka z grubym dnem wsypujemy cukier, barwnik (niekoniecznie)
    oraz wlewamy 100 ml wody.
    Na niewielkim ogniu podgrzewamy syrop, przez chwilę mieszając.
  • 2. Podgrzewamy aż osiągnie mniej więcej 115 stopni. Następnie wyłączamy
    go i wlewamy do migdałów.

    Miksujemy jeszcze przez pięć minut, aż masa będzie jednolita.
    Odstawiamy do ostygnięcia. *

    Po przestygnięciu przekładamy marcepan na stolnicę i wyrabiamy przez
    kilka minut.
    Następnie owijamy folią spożywczą.

    Można go trzymać w lodówce nawet do kilku tygodni. ;)

    * Nie przejmujcie się, jeśli po ostygnięciu będzie przypominał
    skrystalizowany cukier. Wystarczy zwilżyć ręce i wyrobić. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

domowy marcepan

To może cię zainteresować