Domowy marcepan

  • wyświetlono: 1358 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Marcepan najczęściej kupujemy w sklepie, zwłaszcza w okresie świąt Bożego Narodzenia. Przygotowujemy z niego różne ciasteczka, figurki, kremy, ozdoby na tort czy ciasto. Jeśli chcecie marcepan zrobić w domu osobiście,wystarczą nam obrane migdały, cukier, trochę wody i aromat migdałowy, by w kilka minut marcepan mieć już gotowy. Na pewno będzie równie smaczny jak ten ze sklepu, jeśli nie lepszy

EsmeraldaZeSmakiem
  • 1 porcje
  • 15min
  • Łatwy

Składniki

250 g białych migdałów,150 g cukru
80 ml wody, aromat migdałowy,
cukier puder do podsypania marcepanu

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy marcepan

  • Składniki na marcepan1. Przygotowanie marcepanu.
    Za pomocą blendera lub termomix migdały drobno mielimy.
    W rondelku gotujemy wodę z cukrem.
    Gdy tylko się zagotuje zdejmujemy z ognia i cienkim strumieniem wlewamy do migdałów, ciągle mieszając.
    Dodać kilka kropli olejku migdałowego i
    zagnieść ciasto, można trochę podsypać cukrem pudrem, ale nie za dużo. Ciasto powinno się lekko kleić.
    Owijamy marcepan folią spożywczą i pozostawiamy na godzinę w lodówce.
    Schłodzony marcepan jest plastyczny i łatwo daję się modelować

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

migdałymarcepanBoże_Narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

Domowy twarożek

Dodane przez: JOANNA 55a

Domowy twarożek

Taki twarożek jest idealny na paschę...

domowa przyprawa do piernika

Dodane przez: babka w formie

domowa przyprawa do piernika

W moim domu świąteczne pierniczki...

Krem

Dodane przez: Natalia Ch

Krem budyniowy -domowy

Krem do przełożenia tortów, muffinek,...

mleko

Dodane przez: Ika 1961

Domowe mleko skondensowane - słodzone - 2...

Domowe mleko skondensowane to idealny...

Słodzone mleko skondensowane na 2 sposoby

Dodane przez: Di bloguje

Słodzone mleko skondensowane na 2 sposoby

Chyba każdy z Was zna słodzone...

Solony karmel

Dodane przez: joanna30

Solony karmel

Domowy karmel wbrew pozorom bardzo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE