Domowy marcepan

  • wyświetlono: 1146 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

W okresie świąteczny na pewno wam się przyda przepis na domowy marcepan. Robiąc go w domu będziecie mieli pewność, że głównym składnikiem będą migdały. Taki marcepan nadaje się do przekładania ciast, pierników oraz do ciasteczek i pierniczków. Ja robię z niego też kartofelki marcepanowe, które można kupić w sklepach za wcale nie małą cenę.

alaaa
  • 1 porcje
  • Łatwy

Składniki

200 g migdałów całych
200 g cukru pudru
30 ml likieru migdałowego lub kokosowego
1 łyżka syropu z agawy bio
olejek migdałowy

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy marcepan

  • 1. Zagotować w garnku wodę, wrzucić migdały i na wolnym ogniu gotować około 5 minut. Przelać migdały przez sitko, ostudzić i obrać ze skórki. Pozostawić migdały na ręczniku papierowym około 1-2 godziny, żeby się osuszyły.
    Razem z cukrem pudrem zmiksować migdały. Im drobniej tym lepiej.
    Przełożyć na blat dodać syrop z agawy, likier i kilka kropli olejku migdałowego. Zagnieść, uformować wałek i owinąć w folię spożywczą. Odłożyć w chłodne miejsce by masa stężała.
    Gotowy marcepan przechowywać w lodówce. Przed wałkowaniem lub formowaniem wyjąć wcześniej z lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

migdałymarcepanboże narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

.

Dodane przez: Anitka0804

Domowy cukier waniliowy

W kilka sekund przygotujemy wyrazisty...

Domowy twarożek

Dodane przez: JOANNA 55a

Domowy twarożek

Taki twarożek jest idealny na paschę...

Krem

Dodane przez: Natalia Ch 1987

Krem budyniowy -domowy

Krem do przełożenia tortów, muffinek,...

Masa makowa

Dodane przez: alaaa

Masa makowa

W okresie świątecznym sporo osób...

Słodzone mleko skondensowane na 2 sposoby

Dodane przez: Di bloguje

Słodzone mleko skondensowane na 2 sposoby

Chyba każdy z Was zna słodzone...

Solony karmel

Dodane przez: joanna30

Solony karmel

Domowy karmel wbrew pozorom bardzo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE