Domowy marcepan

  • wyświetlono: 853 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

W okresie świąteczny na pewno wam się przyda przepis na domowy marcepan. Robiąc go w domu będziecie mieli pewność, że głównym składnikiem będą migdały. Taki marcepan nadaje się do przekładania ciast, pierników oraz do ciasteczek i pierniczków. Ja robię z niego też kartofelki marcepanowe, które można kupić w sklepach za wcale nie małą cenę.

alaaa
  • 1 porcje
  • Łatwy

Składniki

200 g migdałów całych
200 g cukru pudru
30 ml likieru migdałowego lub kokosowego
1 łyżka syropu z agawy bio
olejek migdałowy

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy marcepan

  • 1. Zagotować w garnku wodę, wrzucić migdały i na wolnym ogniu gotować około 5 minut. Przelać migdały przez sitko, ostudzić i obrać ze skórki. Pozostawić migdały na ręczniku papierowym około 1-2 godziny, żeby się osuszyły.
    Razem z cukrem pudrem zmiksować migdały. Im drobniej tym lepiej.
    Przełożyć na blat dodać syrop z agawy, likier i kilka kropli olejku migdałowego. Zagnieść, uformować wałek i owinąć w folię spożywczą. Odłożyć w chłodne miejsce by masa stężała.
    Gotowy marcepan przechowywać w lodówce. Przed wałkowaniem lub formowaniem wyjąć wcześniej z lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

migdałymarcepanboże narodzenie
 

Komentarze

Podobne przepisy

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Dodane przez: Patrycja33

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Już nie długo tłusty czwartek!!!...

frużelina

Dodane przez: Anitka0804

Frużelina wiśniowa

Uwielbiam domowe frużeliny, ostatnio...

masa makowa

Dodane przez: Kuchnia Koloru Blond

Jak zrobić masę makową? Przepis na masę idealną

Zrobienie samodzielnie masy makowej...

Sos toffee

Dodane przez: Cukiereczek

Sos toffee

Pyszny sos toffee domowej roboty...

Masło orzechowe (wersja podstawowa)

Dodane przez: Di bloguje

Masło orzechowe (wersja podstawowa)

Domowe masło orzechowe jest bardzo...

cukier

Dodane przez: Kasja1986

Kolorowy cukier

Domowy kolorowy cukier to tani...