1.Mak sparzamy gorącą wodą, pozostawiamy na kilka godzin, odcedzamy, mielimy na sitku o drobnych oczkach. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mak, aromat migdałowy i proszek do pieczenia. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Biały ser mielimy dwukrotnie na sitku o małych oczkach. Żółtka ucieramy z cukrem i masłem, dodajemy po łyżce sera, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Tortownicę (28cm.) wysmarowujemy tłuszczem i wysypujemy bułka tartą, na środek wylewamy partiami po 5 łyżek masy makowej i 5 łyżek masy serowej, i tak do wykończenia mas. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 60 minut.
Komentarze