Domowy marcepan

  • wyświetlono: 504 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Marcepan najczęściej używam do przygotowania przekładanego piernika. Ale możliwości jego wykorzystania jest wiele. Polecam przygotować samemu ten „świąteczny niezbędnik” w kuchni.

Jaga85
  • 1 porcje
  • 30min
  • Średni

Składniki

Składniki:
• 1 szklanka cukru kryształu,
• 2 łyżki prawdziwego miodu,
• 0,5 szklanki wody,
• 240 gram mąki migdałowej,
• 200 gram cukru pudru,
• 1 łyżeczka aromatu migdałowego

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy marcepan

  • gotowanie syropu1. Wodę stawiamy na ogniu. Dodajemy do niej cukier kryształ i miód. Składniki podgrzewamy do rozpuszczenia, a następnie do uzyskania syropu o temperaturze 112°C.
  • przygotowanie sypkich składników2. Między czasie mąkę migdałową łączymy z cukrem pudrem.
  • gotowy marcepan3. Gotowy syrop zdejmujemy z ognia. Stopniowo dodajemy do niego mąkę z cukrem. Składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec zagniatamy je w dłoniach. Gotowe.
    Marcepan zużywamy od razu lub przechowujemy w woreczku w lodówce około 2 tygodnie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

marcepanboże narodzeniemąka migdałowa

Komentarze

Podobne przepisy

Szwedzkie ciasto z marcepanem.

Dodane przez: Magdalena G

Szwedzkie ciasto z marcepanem

Cytryna i marcepan? Spróbujcie...

image-02cgcsi

Dodane przez: Słodkamuffinka

Kruche z rabarbarem i marcepanem, z bezą...

http://ostrapapryczka.blog.pl/2014/05/07/kruche-z-rabarbarem-i-marcepanem-z-beza-i-kruszonka/

kawałki ciasta

Dodane przez: anelfwoman

Ciasto drożdżowe z marcepanem

Idealne do popołudniowej kawy ze...

Babka z marcepanem

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Babka z marcepanem

Dla miłośników marcepanu i nie...

Piernikowy styropian

Dodane przez: cukieriwanilia.pl

Piernikowy sernik bez sera z marcepanem

Tzw. styropian na piernikowym spodzie...

sekacz

Dodane przez: MojeŻyciePoTrzydziestce

Sękacz domowy

Każdy choć raz w życiu jadł sękacza,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE