Domowy marcepan

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Marcepan najczęściej używam do przygotowania przekładanego piernika. Ale możliwości jego wykorzystania jest wiele. Polecam przygotować samemu ten „świąteczny niezbędnik” w kuchni.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 szklanka cukru kryształu,
    • 2 łyżki prawdziwego miodu,
    • 0,5 szklanki wody,
    • 240 gram mąki migdałowej,
    • 200 gram cukru pudru,
    • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Domowy marcepan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowanie syropu 1. Wodę stawiamy na ogniu. Dodajemy do niej cukier kryształ i miód. Składniki podgrzewamy do rozpuszczenia, a następnie do uzyskania syropu o temperaturze 112°C.
  • przygotowanie sypkich składników 2. Między czasie mąkę migdałową łączymy z cukrem pudrem.
  • gotowy marcepan 3. Gotowy syrop zdejmujemy z ognia. Stopniowo dodajemy do niego mąkę z cukrem. Składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec zagniatamy je w dłoniach. Gotowe.
    Marcepan zużywamy od razu lub przechowujemy w woreczku w lodówce około 2 tygodnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka migdałowa Marcepan

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować