Wielkanocny, domowy majonez

4.5 (198 ocen)

  • 15 min

Podczas Wielkanocy idzie mnóstwo majonezu, do wielu dań. Warto poświęcić dziesięć minut i zrobić swój własny zapas. ;)

  • 15 min

Składniki:

  • 4 żółtka
    2 szklanki oleju rzepakowego
    4 łyżki octu
    2 łyżeczki pieprzu kolorowego
    dwie szczypty soli (około pół łyżeczki)
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki Majonez

Wielkanocny, domowy majonez - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Surowe jajka wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem, następnie chłodzimy zimną wodą i oddzielamy żółtka od białek. Białka odkładamy lub zamrażamy.

    Do żółtek dodajemy sól i miksujemy na wolnych obrotach dwie minutki. Następnie powoli dodajemy po łyżeczce oleju. Po wlaniu w ten sposób jednej szklanki do oleju dodajemy ocet. Teraz nieustannie miksując dodajemy po łyżce mieszanki. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

    Nadmiar przechowujemy w słoiczku, w lodówce.

Porady

Pod koniec można dodać czosnek lub inne przyprawy tworząc smakowy majonez. ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować