Składniki:
4 średnie ziemniaki
2 cebule
2 garści włoszczyzny mrożonej w słupkach
1 łyżka masła - do podsmażania
1,5 l bulionu warzywnego albo z boczku wędzonego
duży słoik chrzanu (ale smak chrzanu możemy dozować stopniowo do zupy)
2 kwadraciki serka topionego śmietankowego albo mascarpone
50 ml śmietanki kremówki - do zrobienia kleksów
otarta skórka z połowy cytryny
4 ząbki czosnku (możemy dodać więcej)
szczypta szafranu dla koloru (ewentualnie pół łyżeczki kurkumy)
sól
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
pieprz cytrynowy
Wielkanocna zupa chrzanowo - cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obieramy i kroimy w mniejsze cząstki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, ząbki czosnku obieramy. W garnku rozgrzewamy masło, następnie smażymy na nim cebulę, po chwili wrzucamy ziemniaki oraz czosnek i znowu chwilę smażymy. Później dodajemy włoszczyznę i zalewamy wszystko bulionem. Dodajemy listki laurowe i ziela angielskie. Gotujemy aż do miękkości ziemniaków.
2.Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy chrzan (ilość wg uznania oraz otartą skórkę z połowy cytryny, serki topione oraz szczyptę szafranu (albo pół łyżeczki kurkumy dla ładniejszej barwy). Gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Na sam koniec wyciągamy listki i kulki ziela po czym zupę miksujemy w blenderze. Zupę krem doprawiamy pieprzem oraz kleksami z kremówki.
3.Propozycja podania: zupa świetnie smakuje z jajkami ugotowanymi na twardo, z biała kiełbasą, podsmażonym boczkiem albo z wędzonym łososiem oraz grzankami.
Komentarze