Wielkanocna zupa chrzanowo - cytrynowa

4.5 (168 ocen)

Idealna z białą kiełbasa i jajkiem

Składniki:

  • Składniki:
    4 średnie ziemniaki
    2 cebule
    2 garści włoszczyzny mrożonej w słupkach
    1 łyżka masła - do podsmażania
    1,5 l bulionu warzywnego albo z boczku wędzonego
    duży słoik chrzanu (ale smak chrzanu możemy dozować stopniowo do zupy)
    2 kwadraciki serka topionego śmietankowego albo mascarpone
    50 ml śmietanki kremówki - do zrobienia kleksów
    otarta skórka z połowy cytryny
    4 ząbki czosnku (możemy dodać więcej)
    szczypta szafranu dla koloru (ewentualnie pół łyżeczki kurkumy)
    sól
    2 listki laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    pieprz cytrynowy
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Wielkanocna zupa chrzanowo - cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy i kroimy w mniejsze cząstki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, ząbki czosnku obieramy. W garnku rozgrzewamy masło, następnie smażymy na nim cebulę, po chwili wrzucamy ziemniaki oraz czosnek i znowu chwilę smażymy. Później dodajemy włoszczyznę i zalewamy wszystko bulionem. Dodajemy listki laurowe i ziela angielskie. Gotujemy aż do miękkości ziemniaków.
  • 2. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy chrzan (ilość wg uznania oraz otartą skórkę z połowy cytryny, serki topione oraz szczyptę szafranu (albo pół łyżeczki kurkumy dla ładniejszej barwy). Gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Na sam koniec wyciągamy listki i kulki ziela po czym zupę miksujemy w blenderze. Zupę krem doprawiamy pieprzem oraz kleksami z kremówki.
  • 3. Propozycja podania: zupa świetnie smakuje z jajkami ugotowanymi na twardo, z biała kiełbasą, podsmażonym boczkiem albo z wędzonym łososiem oraz grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować