Babka cytrynowa wielkanocna

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Na Wielkanoc taka babka musi być obowiązkowo.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    150 gram mąki pszennej
    100 gram mąki ziemniaczanej
    200 gram masła
    200 gram cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    skórka otarta z 1 cytryny
    sok z 1 cytryny

    Lukier:
    5 łyżek cukru pudru
    sok z jednej cytryny
    zielony barwnik
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka cytrynowa wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku, następnie dajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masło roztapiamy i lekko ciepłe przelewamy do ciasta, miksujemy. Na sam koniec dajemy sok i skórkę z cytryny, mieszamy i wykładamy do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
    Pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.

    Lukier: ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny i dodajemy sok z cytryny.
    Przestygniętą babkę polewamy lukrem i dekorujemy złotymi cukiereczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować