Klasyczne danie kuchni meksykańskiej w bezmięsnej wersji.
45 min
Składniki:
dla 3-4 osób:
puszka czerwonej fasoli,
1/2 szklanki fasoli mung (namoczonej),
1/2 szklanki ciecierzycy (namoczonej, może być też z puszki),
2 małe marchewki,
kilka łyżek kukurydzy (z puszki)
duża papryka,
duża cebula,
3 ząbki czosnku,
mały słoiczek koncentratu pomidorowego (można też użyć passaty lub pomidorów z puszki),
ok. 2 szklanek bulionu jarzynowego lub drobiowego, ew. wody
opcjonalnie kilka plasterków papryczki chili,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, kumin, oregano, ew. odrobina cukru, gdyby sos był zbyt kwaśny
natka pietruszki lub kolendry do posypania gotowej potrawy
Wegetariańskie chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek drobno posiekać, paprykę pokroić w paski, marchew w plasterki. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu do zeszklenia cebuli. Dodać ciecierzycę i fasolę mung, zalać bulionem (by lekko zakrył składniki) i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Następnie dodać koncentrat, przyprawy czerwoną fasolę i kukurydzę. Dusić całość dodatkowe 15-20 minut lub do czasu, aż warzywa będą miękkie, a sos zgęstnieje. Całość posypać kolendrą lub natką pietruszki.
Komentarze