Wegetariańskie chili

0 (0 ocen)

  • 45 min

Klasyczne danie kuchni meksykańskiej w bezmięsnej wersji.

  • 45 min

Składniki:

  • dla 3-4 osób:

    puszka czerwonej fasoli,
    1/2 szklanki fasoli mung (namoczonej),
    1/2 szklanki ciecierzycy (namoczonej, może być też z puszki),
    2 małe marchewki,
    kilka łyżek kukurydzy (z puszki)
    duża papryka,
    duża cebula,
    3 ząbki czosnku,
    mały słoiczek koncentratu pomidorowego (można też użyć passaty lub pomidorów z puszki),
    ok. 2 szklanek bulionu jarzynowego lub drobiowego, ew. wody
    opcjonalnie kilka plasterków papryczki chili,
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, kumin, oregano, ew. odrobina cukru, gdyby sos był zbyt kwaśny
    natka pietruszki lub kolendry do posypania gotowej potrawy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wegetariańskie chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek drobno posiekać, paprykę pokroić w paski, marchew w plasterki. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu do zeszklenia cebuli. Dodać ciecierzycę i fasolę mung, zalać bulionem (by lekko zakrył składniki) i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Następnie dodać koncentrat, przyprawy czerwoną fasolę i kukurydzę. Dusić całość dodatkowe 15-20 minut lub do czasu, aż warzywa będą miękkie, a sos zgęstnieje. Całość posypać kolendrą lub natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Fasola Kukurydza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować