Wegetariańskie chili

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kolejna propozycja dla wegetarian, ale nie tylko, także dla lubiących kuchnię z warzywami. Można przygotować wcześniej.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 250 g suszonej czerwonej fasoli
    listek laurowy
    sól
    1 czerwona cebula
    ząbek czosnku
    1 kg dojrzałych pomidorów
    puszka krojonych pomidorów
    po 1 dużej czerwonej i zielonej papryce
    2 łyżki oliwy z oliwek
    zielony strąk chili
    łyżeczka listków tymianku
    pieprz
    100 g czarnych oliwek
    1 awokado
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wegetariańskie chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wegetariańskie chili 1. Fasolę przez noc moczyłem w wodzie. Następnego dnia podgotowałem 5 minut, zdjąłem z ognia i odstawiłem na godzinę , aby ziarno napęczniało.
    Fasolę wraz z listkiem laurowym gotowałem w tej samej wodzie, w której się moczyła, około 20 minut. Dodałem sól , gotowałem dalej, aż była miękka. Osączyłem z wody.
    W tym samym czasie drobno posiekałem cebulę i czosnek. Pomidory i paprykę umyłem i osuszyłem. Pomidory pokroiłem w kostkę po usunięciu trzpieni. Strąki papryki przekroiłem wzdłuż , pod bieżącą wodą oczyściłem z nasion, pokroiłem w kostkę. Chili również oczyściłem z nasion, drobno pokroiłem.
    W garnku rozgrzałem oliwę. Na słabym ogniu przez 5 minut dusiłem cebulę razem z czosnkiem i papryką. Dodałem pokrojone pomidory oraz pomidory z puszki, chili i tymianek. Gotowałem wszystko na małym ogniu , pod przykryciem, 15 minut. Następnie garnek odkryłem, przyprawiłem solą i pieprzem, gotowałem na średnim ogniu, aż sos zgęstniał a warzywa stały się miękkie.
    Dodałem oliwki razem z fasolą , podgrzewałem na małym ogniu ok. 5 minut.
    Awokado obrałem, pokroiłem w kostkę, przed podaniem dodałem do potrawy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować