Zapraszam na smaczny wegetariański bigos z kiszonej kapusty. Bigos to pyszne, rozgrzewające i syte danie. Mój bigos jest wegetariański z dodatkiem suszonych owoców. Polecam
3 godz.
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
słoik 0,9 l swojskiej kiszonej kapusty
3 szkl wody do gotowania kapusty
garść suszonych borowików
1 mała marchewka
spora garść suszonych owoców (ja miałam z mieszanki kompotowej)
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
1/4 łyżeczki papryki chili
przyprawy: kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
Wegetariański bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalewamy pół szklanki gorącej wody i odstawiamy. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy przyprawy i wstawiamy na mały gaz. Po ok. 20 minutach dodajemy startą na tarce marchewkę, dolewamy grzyby z wodą w której się moczyły. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po około 1 godzinie dodajemy pokrojone suszone owoce oraz obie papryki. Gotujemy minimum 1 godzinę często mieszając aby bigos się nie przypalił. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. (bigos można przegotować wiele razy-im więcej razy gotowany tym lepszy).
Komentarze