Wegetariański bigos

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczny wegetariański bigos z kiszonej kapusty. Bigos to pyszne, rozgrzewające i syte danie. Mój bigos jest wegetariański z dodatkiem suszonych owoców. Polecam

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • słoik 0,9 l swojskiej kiszonej kapusty
    3 szkl wody do gotowania kapusty
    garść suszonych borowików
    1 mała marchewka
    spora garść suszonych owoców (ja miałam z mieszanki kompotowej)
    1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
    1/4 łyżeczki papryki chili
    przyprawy: kilka ziaren ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    kilka ziaren pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wegetariański bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy pół szklanki gorącej wody i odstawiamy. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy przyprawy i wstawiamy na mały gaz. Po ok. 20 minutach dodajemy startą na tarce marchewkę, dolewamy grzyby z wodą w której się moczyły. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po około 1 godzinie dodajemy pokrojone suszone owoce oraz obie papryki. Gotujemy minimum 1 godzinę często mieszając aby bigos się nie przypalił. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. (bigos można przegotować wiele razy-im więcej razy gotowany tym lepszy).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować