Bigos wegetariański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby moczymy na noc. Namoczone grzyby kroimy w paseczki. Obie kapusty szatkujemy, wkładamy do garnka. Dodajemy grzyby i wlewamy wodę spod grzybów. Wodę należy wlewać przez gazę lub gęste sitko, ponieważ może być w niej piasek. Dolewamy wody tak, żeby sięgała do poziomu kapusty. Dodajemy 3 liście laurowe i po 8 kuleczek ziela angielskiego i jałowca. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Gotujemy około godzinę. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Śliwki kroimy w paseczki. Cebulę, śliwki i przecier pomidorowy dodajemy do kapusty. Gotujemy jeszcze około 15 minut.
2.Odstawiamy do następnego dnia – nie trzeba tego robić, ale wtedy bigos jest smaczniejszy bo składniki zdążą dobrze się przegryźć. Następnego dnia zagotowujemy bigos jeszcze raz. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Porady
Taki bigos dobrze się przechowuje zarówno zawekowany jak i zamrożony.
Komentarze