1 mała kapusta biała- 600 g
1 duża cukinia- 250 g
½ czerwonej papryki- 55 g
2 białe papryki – 90 g
1 mała marchewka- 80 g
2 pomidory – 350 g
5 suszonych kapeluszy
1 łyżeczka oleju kokosowego
Sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka ziół dalmatyńskich
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej
Bigos wegetariański na białej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalać szklanką wody i zostawić na co najmniej godzinę. Kapustę poszatkować. Przełożyć na sito i opłukać pod bieżącą wodą. Odcedzić. W garnku rozgrzać olej i wrzucić kapustę.
2.Podsmażać minutę i wlać około ½ szklanki wody, dusić. Kontrolować ilość płynów aby kapusta się nie przypaliła. Wlać połowę wody z moczenia grzybów. Grzyby pokroić w paseczki, dodać do kapusty. Wymieszać.
3.Papryki pokropić w średniej wielkości kostkę. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach. Cukinię pokroić w ćwierć plasterki. Do na wpół miękkiej kapusty dodać paprykę i dusić nadal. Następnie dodać tartą marchewkę i cukinię.
4.W między czasie pomidory sparzyć i obrać. Pokroić w kostkę i na 5-7 minut przed końcem duszenia dodać do bigosu. Doprawić do smaku. Gotować całość jeszcze 5 minut. Smacznego!
Komentarze