Bigos wegetariański z soczewicą i grzybami

  • wyświetlono: 7075 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Przepis na bigos wegetariański został wykorzystany podczas Świąt i zaakceptowany przez mięsożernych domowników. Bigos wegetariański za sprawą dużej ilości różnorodnych przypraw jest pełen aromatu, a odpowiednio długi czas gotowania nadaje mu głęboki smak. Klasyka w nowym wydaniu.

ajska
  • 10 porcje
  • 240min

Składniki

Bigos wegetariański:
pół kilograma białej kapusty
pół kilograma kiszonej kapusty
pół szklanki zielonej soczewicy
małe, słodkie jabłko
3-4 łyżki powideł śliwkowych
jedna cebula
kilka dużych, suszonych śliwek
50 ml wódki (najlepiej żubrówki)
75 ml półsłodkiego czerwonego wina
3 łyżki sosu sojowego
10 gramów suszonych grzybów
sól
olej rzepakowy
Przyprawy:
2 liście laurowe
2 goździki
5 ziaren pieprzu
2 posiekane ząbki czosnku
2 ziarna jałowca
2 ziarna ziela angielskiego
pół łyżeczki ziaren gorczycy
pół łyżeczki cząbru
pół łyżeczki tymianku
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
pół łyżeczki wędzonej papryki
szczypta ziaren kolendry
szczypta kminku

Sposób przygotowania przepisu:

Bigos wegetariański z soczewicą i grzybami

  • 1. Grzyby namoczyć w półtorej szklanki zimnej wody na ok. 3 godz.
  • 2. Kiszoną kapustę płuczemy, jeśli jest kwaśna to nawet kilka razy. Białą kapustę szatkujemy. Soczewicę gotujemy trochę krócej niż jest podane na opakowaniu, tak, by jej nie rozgotować.
  • 3. W dużym garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju rzepakowego, tak, by pokrył całe dno garnka. Wrzucamy wszystkie przyprawy i smażymy je około pół minuty, by wydobyć nich aromat. Dodajemy posiekaną cebulę, smażymy do zeszklenia. Na koniec dodajemy wypłukaną kiszoną kapustę, dolewamy 2 szklanki wody i dodajemy pół łyżki soli. Gotujemy ok.1 godzinę pod przykryciem.
  • 4. Jabłko ścieramy na tarce, grzyby kroimy na drobniejsze kawałki. Dodajemy do garnka białą kapustę, ugotowaną soczewicę, śliwki, starte jabłko, sos sojowy, grzyby i wodę, w której się moczyły. Dolewamy pół szklanki wody i gotujemy pod przykryciem kolejną godzinę.
  • 5. Po godzinie dodajemy powidła śliwkowe, wódkę i wino. Gotujemy jeszcze przynajmniej 2 godziny, tym razem bez przykrycia, na wolnym ogniu, aby bigos odparował, gęstniał i nabierał smaku. Często mieszamy. Odstawiamy na noc, by bigos wegetariański nabrał smaku.

Porady

Czas gotowania można podzielić na 2 dni. Bigos kilkukrotnie podgrzewany jest dużo smaczniejszy. Potrawa jest świetna z dodatkiem dobrego pieczywa.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

danie wegetariańskiedania_dla_urodykapustaŚliwkidanie świątecznesoczewicabez mięsabigos wegetariańskiprzepis_miesiąca1000Pokochaj_olej_rzepakowy

Komentarze

Podobne przepisy

świateczny bigos z grzybami i sliwkami

Dodane przez: Bożena Z.

Bigos po staropolsku z suszonymi grzybami,...

Bigos a'la po staropolsku jest...

bigos pieczony

Dodane przez: marta625

Pieczony bigos z grzybami

Ten bigos zawsze podajemy w święta....

Bigos z soją

Dodane przez: asiapolak

Bigos z soją, kapustą kiszoną i grzybami...

Połączenie kapusty kiszonej z soją....

Wegetariański bigos

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Wegetariański bigos

Zapraszam na smaczny wegetariański...

Wegetariański bigos

Dodane przez: RedakcjaPP

Wegetariański bigos

Najpopularniejsze danie z kapusty...

BIGOS WARZYWNY

Dodane przez: izabellaw

Bigos wegetariański

kto z was nie lubi pysznego bigosu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE