Bigos wegetariański z soczewicą i grzybami

4.45 (179 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób

Przepis na bigos wegetariański został wykorzystany podczas Świąt i zaakceptowany przez mięsożernych domowników. Bigos wegetariański za sprawą dużej ilości różnorodnych przypraw jest pełen aromatu, a odpowiednio długi czas gotowania nadaje mu głęboki smak. Klasyka w nowym wydaniu.

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Bigos wegetariański:
    pół kilograma białej kapusty
    pół kilograma kiszonej kapusty
    pół szklanki zielonej soczewicy
    małe, słodkie jabłko
    3-4 łyżki powideł śliwkowych
    jedna cebula
    kilka dużych, suszonych śliwek
    50 ml wódki (najlepiej żubrówki)
    75 ml półsłodkiego czerwonego wina
    3 łyżki sosu sojowego
    10 gramów suszonych grzybów
    sól
    olej rzepakowy
    Przyprawy:
    2 liście laurowe
    2 goździki
    5 ziaren pieprzu
    2 posiekane ząbki czosnku
    2 ziarna jałowca
    2 ziarna ziela angielskiego
    pół łyżeczki ziaren gorczycy
    pół łyżeczki cząbru
    pół łyżeczki tymianku
    pół łyżeczki pieprzu ziołowego
    pół łyżeczki wędzonej papryki
    szczypta ziaren kolendry
    szczypta kminku
Wystaw ocenę:

4.45 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos wegetariański z soczewicą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć w półtorej szklanki zimnej wody na ok. 3 godz.
  • 2. Kiszoną kapustę płuczemy, jeśli jest kwaśna to nawet kilka razy. Białą kapustę szatkujemy. Soczewicę gotujemy trochę krócej niż jest podane na opakowaniu, tak, by jej nie rozgotować.
  • 3. W dużym garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju rzepakowego, tak, by pokrył całe dno garnka. Wrzucamy wszystkie przyprawy i smażymy je około pół minuty, by wydobyć nich aromat. Dodajemy posiekaną cebulę, smażymy do zeszklenia. Na koniec dodajemy wypłukaną kiszoną kapustę, dolewamy 2 szklanki wody i dodajemy pół łyżki soli. Gotujemy ok.1 godzinę pod przykryciem.
  • 4. Jabłko ścieramy na tarce, grzyby kroimy na drobniejsze kawałki. Dodajemy do garnka białą kapustę, ugotowaną soczewicę, śliwki, starte jabłko, sos sojowy, grzyby i wodę, w której się moczyły. Dolewamy pół szklanki wody i gotujemy pod przykryciem kolejną godzinę.
  • 5. Po godzinie dodajemy powidła śliwkowe, wódkę i wino. Gotujemy jeszcze przynajmniej 2 godziny, tym razem bez przykrycia, na wolnym ogniu, aby bigos odparował, gęstniał i nabierał smaku. Często mieszamy. Odstawiamy na noc, by bigos wegetariański nabrał smaku.

Porady

Czas gotowania można podzielić na 2 dni. Bigos kilkukrotnie podgrzewany jest dużo smaczniejszy. Potrawa jest świetna z dodatkiem dobrego pieczywa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Olej Śliwki Soczewica

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować