Bardzo smaczna zupa, ja tym razem przygotowałam ją dla Wegetarian, ale w wersji dla mięsożerców można dodać udko z kurczaka. Do zupy z grzybami nie dodaję selera, aby nie zdominował on aromatu i smaku grzybów.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
10 szklanek wody
668 gram grzybów leśnych ( u mnie podgrzybki)
2 większe marchewki
1 większa pietruszka
1 duża cebula
8 ziemniaków ( 1,20 kg)
1 duży listek laurowy
4 kuleczki ziela angielskiego
0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka suszonego tymianku
50 gram masła
2-3 łyżeczki soli
200 ml słodkiej śmietany 30%
oraz:
1 płaska łyżeczka cukru
4 łyżeczki jarzynki
masło do smażenia z odrobiną oleju
Wegetariańska zupa z grzybkami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na rozgrzanym masełku z olejem zeszklić posiekaną cebulę z dodatkiem cukru i jarzynki, dodać wszystkie pokrojone grzyby i podsmażyć kilka minut.
W tym czasie do garnka wlać wodę, dodać pokrojone w kostkę warzywa oprócz ziemniaków, masło, listek, ziele. Doprowadzić do wrzenia, dodać przesmażone grzyby i gotować wolno ok 15 – 20 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować, aż zmiękną, ok 10 minut. Doprawić do smaku i dodać śmietanę. Można też dodać troszkę zielonego koperku.
Komentarze