Wegetariańska zupa z grzybkami leśnymi

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna zupa, ja tym razem przygotowałam ją dla Wegetarian, ale w wersji dla mięsożerców można dodać udko z kurczaka. Do zupy z grzybami nie dodaję selera, aby nie zdominował on aromatu i smaku grzybów.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 szklanek wody
    668 gram grzybów leśnych ( u mnie podgrzybki)
    2 większe marchewki
    1 większa pietruszka
    1 duża cebula
    8 ziemniaków ( 1,20 kg)
    1 duży listek laurowy
    4 kuleczki ziela angielskiego
    0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    50 gram masła
    2-3 łyżeczki soli
    200 ml słodkiej śmietany 30%
    oraz:
    1 płaska łyżeczka cukru
    4 łyżeczki jarzynki
    masło do smażenia z odrobiną oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Wegetariańska zupa z grzybkami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanym masełku z olejem zeszklić posiekaną cebulę z dodatkiem cukru i jarzynki, dodać wszystkie pokrojone grzyby i podsmażyć kilka minut.
    W tym czasie do garnka wlać wodę, dodać pokrojone w kostkę warzywa oprócz ziemniaków, masło, listek, ziele. Doprowadzić do wrzenia, dodać przesmażone grzyby i gotować wolno ok 15 – 20 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować, aż zmiękną, ok 10 minut. Doprawić do smaku i dodać śmietanę. Można też dodać troszkę zielonego koperku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Post Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować