Wątróbka w sosie jarzynowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smakuje znakomicie z kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 płaty wątroby wieprzowej
    5 sztuk dużej cebuli
    1 szklanka Martini Bianco
    olej
    masło
    3 małe listki laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    jarzynka, sól
    pieprz kolorowy, ew. ziołowy
    kawałek pora
    1 marchew
    1 pietruszka
    1 łodyga selera naciowego
    mleko do namoczenia wątroby
    Mąka do panierki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wątróbka w sosie jarzynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątrobę opłukać i pozbawić ścięgien, namoczyć w wodzie a potem 2 godziny w mleku.W tym czasie cebulę pokroić w krążki, zeszklić ją na oleju z masłem/ 1:3/,w głębokim rondlu.
    Dolać 1 szklankę białego wina, dodać listki laurowe, ziele angielskie.
    Dodać też drobniutko pokrojone warzywa lub starte na tarce na grubych oczkach.
    Doprawić pieprzem i poddusić.Wątrobę osączyć z mleka, pokroić na porcje, nie solić bo stwardnieje i otaczać w mące,( może być pszenna lub ziemniaczana), a następnie krótko obsmażyć.
    Po obsmażeniu przełożyć do rondla z warzywami i poddusić do miękkości na wolnym ogniu. Pod koniec posolić.
    Podać z kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować