Wątróbka w sosie jarzynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątrobę opłukać i pozbawić ścięgien, namoczyć w wodzie a potem 2 godziny w mleku.W tym czasie cebulę pokroić w krążki, zeszklić ją na oleju z masłem/ 1:3/,w głębokim rondlu.
Dolać 1 szklankę białego wina, dodać listki laurowe, ziele angielskie.
Dodać też drobniutko pokrojone warzywa lub starte na tarce na grubych oczkach.
Doprawić pieprzem i poddusić.Wątrobę osączyć z mleka, pokroić na porcje, nie solić bo stwardnieje i otaczać w mące,( może być pszenna lub ziemniaczana), a następnie krótko obsmażyć.
Po obsmażeniu przełożyć do rondla z warzywami i poddusić do miękkości na wolnym ogniu. Pod koniec posolić.
Podać z kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty.
Komentarze