Wątróbka w sosie własnym z jabłkiem

4.48 (156 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Takie szybkie, pożywne danie – wątróbka drobiowa z cebulką, jabłkiem w sosie własnym.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    ½ kg wątróbki drobiowej
    1 duże jabłko winne
    2 średnie cebule
    Sól, pieprz do smaku
    Olej do smażenia
    3 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.48 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka w sosie własnym z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: wątróbkę oczyścić z błonek, opłukać pod bieżącą wodą, osączyć na sitku. Cebule pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, zeszklić, wyjąć na talerz z tłuszczu. Kawałki wątróbki obtoczyć w mące, wrzucić na rozgrzany tłuszcz po cebuli, obsmażyć ze wszystkich stron(uważać bo tłuszcz pryska). Podlać gorącą wodą by przykrywała wątróbkę, dodać cebulę, dusić około 20 minut bez przykrycia, często mieszać, by odparowało jak najwięcej wody a powstały sos był gęsty. Jabłko obrać, pokroić w kosteczkę, dodać do mięsa, całość smażyć jeszcze około 5 minut. Doprawić solą, pieprzem .

Porady

1.zamiast oleju można użyć masła. 2.danie można oprószyć też majerankiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

4.84 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Żeberka duszone w gęstym sosie

To może cię zainteresować