Wątróbka w sosie własnym z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: wątróbkę oczyścić z błonek, opłukać pod bieżącą wodą, osączyć na sitku. Cebule pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, zeszklić, wyjąć na talerz z tłuszczu. Kawałki wątróbki obtoczyć w mące, wrzucić na rozgrzany tłuszcz po cebuli, obsmażyć ze wszystkich stron(uważać bo tłuszcz pryska). Podlać gorącą wodą by przykrywała wątróbkę, dodać cebulę, dusić około 20 minut bez przykrycia, często mieszać, by odparowało jak najwięcej wody a powstały sos był gęsty. Jabłko obrać, pokroić w kosteczkę, dodać do mięsa, całość smażyć jeszcze około 5 minut. Doprawić solą, pieprzem .
Porady
1.zamiast oleju można użyć masła.
2.danie można oprószyć też majerankiem.
Komentarze