WYWAR:
2 litry wody
3 średnie marchewki pokrojone w kostkę
1 duża pietruszka
Pól selera korzennego średniego pokrojonego w kostkę lub po ugotowaniu można utłuc tłuczkiem do ziemniaków.
1 łodyga selera naciowego
2 cebule
1 duży listek laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
Sól lub przyprawa uniwersalna, pieprz zmielony do smaku
0,5 szklanki śmietany 30%
PUPETY/ 32 SZTUKI/
1 kg mięsa mielonego z szynki
1 duża cebula
1 czerstwa bułka namoczona w bulionie, potem osączona
2 jajka
1 torebka ryżu ugotowanego
1-2łyżki wody gazowanej mineralnej
Bułka tarta do zagęszczenia 2-3 łyżki
Sól lub przyprawa uniwersalna, pieprz mielony
Mąka do panierki i do zagęszczenia sosu
Pulpety w sosie jarzynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa zalać wodą, dodać listek, ziele, zagotować i doprawić do smaku.
Gotować do miękkości warzyw. Ja po ugotowaniu w sosie pozostawiam tylko marchew i seler korzenny, listki, ziele i pozostałe warzywa wyjmuję z bulionu, bowiem moje wnuki tolerują tylko marchewkę:)
Do mięsa dodać bułkę, startą cebulę, ryż, jajka , przyprawy i wodę gazowaną. Wyrobić doprawiając do smaku. Gdy trzeba zagęścić bułką tartą.
Formować pulpety, panierować je w mące i zrumienić na rozgrzanym oleju.
Przełożyć do bulionu. Gotować wolno ok. 15 minut.
Smietanę roztrzepać mątewką z ok. 3 łyżkami mąki i dodajemy do potrawy, dusimy chwilę, aby mąka straciła smak surowizny.
Na końcu dodajemy koperek, ja pomijam, bo moja rodzina go nie lubi. Potrawę jeszcze ewentualnie doprawić do smaku. Podać z sałatką u mnie ogórki miodowe i ziemniaki z wody
Porady
Moja porcja jest duża, można zrobić z połowy porcji:))
Komentarze