Wątróbka w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę umieszczamy w rondelku z zimną wodą na około 2 godziny. Następnie ją dokładnie oczyszczamy- to bardzo ważne dla klarowności galarety. Czyściutką wątróbkę gotujemy w lekko osolonej solą morską Kamis wodzie, zbierając regularnie szumowiny. W momencie, kiedy stanie się ona miękka, wyjmujemy ją i przelewamy zimną wodą.
2.Jednocześnie w garnuszku obok gotujemy znany wszystkim wywar - z marchwi, selera, pora i pietruszki. Dodajemy też sól morską Kamis. Kiedy i te składniki nabiorą miękkości, dorzucamy wcześniej ugotowaną wątróbkę i gotujemy wszystko 10 minut.
3.Kolejnym krokiem jest odcedzenie wszystkiego z wody. Wątróbkę razem z marchwią ponownie przelewamy zimną wodą i odkładamy do miski.
4.Wywar przelewamy przez gęste sitko, po czym do gorącego wlewamy żelatynę Kamis, rozrobioną wcześniej z odrobiną wody. Po zagotowaniu się wyłączamy i zalewamy wątróbkę, do poziomu, kiedy na górze będzie gładka tafla. Kiedy zacznie gęstnieć, dekorujemy pietruszką i marchewką, gdyż jedzenie musi być pięknie podane.
Komentarze