Wątróbka w galarecie

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Niezwykły, nie do znalezienia w Internecie przepis:)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - wątróbka drobiowa: 0.5 kilograma
    - marchewka: 2 sztuki
    - Seler duży: 1 sztuka
    - por: 1 sztuka
    - pietruszka natka: 1 pęczek
    - sól: 1 łyżeczka
    - Żelatyna: 5 łyżeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Wątróbka w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę umieszczamy w rondelku z zimną wodą na około 2 godziny. Następnie ją dokładnie oczyszczamy- to bardzo ważne dla klarowności galarety. Czyściutką wątróbkę gotujemy w lekko osolonej solą morską Kamis wodzie, zbierając regularnie szumowiny. W momencie, kiedy stanie się ona miękka, wyjmujemy ją i przelewamy zimną wodą.

  • 2. Jednocześnie w garnuszku obok gotujemy znany wszystkim wywar - z marchwi, selera, pora i pietruszki. Dodajemy też sól morską Kamis. Kiedy i te składniki nabiorą miękkości, dorzucamy wcześniej ugotowaną wątróbkę i gotujemy wszystko 10 minut.
  • 3. Kolejnym krokiem jest odcedzenie wszystkiego z wody. Wątróbkę razem z marchwią ponownie przelewamy zimną wodą i odkładamy do miski.
  • 4. Wywar przelewamy przez gęste sitko, po czym do gorącego wlewamy żelatynę Kamis, rozrobioną wcześniej z odrobiną wody. Po zagotowaniu się wyłączamy i zalewamy wątróbkę, do poziomu, kiedy na górze będzie gładka tafla. Kiedy zacznie gęstnieć, dekorujemy pietruszką i marchewką, gdyż jedzenie musi być pięknie podane.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować