Ogródkowe warzywka zebrane, więc by nic się nie zmarnowało warto wykorzystać je do przygotowania takiej potrawki. Lekka, ale skutecznie poradzi sobie z głodem.
Składniki:
250g makaronu np. penne
2 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego
2 ząbki czosnku
2cm korzenia imbiru
3/4 czerwonej papryki
1 duża marchewka
1/2 pora
1/2 szklanki ciecierzycy konserwowej
120ml mleczka kokosowego
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny (może być limonka)
sól, kolorowy pieprz do smaku
Warzywno-makaronowa potrawka z mleczkiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na oleju rzepakowym rumienimy posiekany czosnek oraz starty imbir, a następnie wrzucamy pokrojoną w cienkie, ok 4cm słupki marchewkę, pokrojonego w pół talarki pora oraz paseczki papryki. Podsmażamy i wrzucamy dobrze odcedzoną ciecierzycę. Dusimy ok 15 minut i podlewamy mleczkiem kokosowym. Do lekko odparowanej potrawki dodajemy sok z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z natką pietruszki i ugotowanym al dente w osolonej wodzie makaronem. Podajemy na ciepło.
Komentarze