Warzywa z kaszą quinoa

4.49 (170 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

To smaczne i sycące danie przygotowałam na piątkowy obiad, bardzo lubię warzywa połączone z kaszą. Kasza quinoa ma bardzo dużą zawartość białka przez co jest bardzo zdrowa, może być spożywana przez osoby z nietolerancją glutenu i diabetyków.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 150 gram kaszy quinoa
    200 gram pieczarek
    1 brokuł
    2 małe cukinie
    200 gram fasoli szparagowej
    1 papryka czerwona
    Mała puszka kukurydzy
    Puszka mini marchewek
    1 cebula
    Olej kokosowy do smażenia
    Sól, pieprz
    Zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Warzywa z kaszą quinoa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty. Fasolkę szparagową , kroimy na mniejsze kawałki , gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cukinię kroimy na mniejsze kawałki, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski, pieczarki kroimy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju kokosowego, dodajemy pokrojone warzywa, smażymy do momentu aż będą miękkie. Kukurydzę i marchewki odsączamy z zalewy, dodajemy razem z ugotowaną kaszą, brokułami i fasolką do podsmażonych warzyw. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, całość smażmy jeszcze przez 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Komosa ryżowa (quinoa) Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować