Kolorowe tabbouleh z komosą ryżową, pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, z dodatkiem ziarenek i soku z owocu granatu, i świeżymi listkami mięty, która nadaje smaku, świeżości i aromatu całości. Idealna przystawka na lato.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
● 200 g quinoa (komosy ryżowej)
● 1 owoc granatu
● 250 g pomidorków koktajlowych
● ½ dużego ogórka lub 2 małe
● ½ cytryny
● 1 mała czerwona cebula
● 6 gałązek świeżej mięty
● 4 łyżki oliwy z oliwek
● sól, pieprz
Kolorowe tabbouleh z quinoa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziarna komosy ryżowej wypłucz, zalej w garnku zimną wodą (około dwa razy objętości wody)*. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj przez około 15 minut.
Zdejmij z ognia, przykryj i pozostaw na około 5 min.
Owoc granatu rozkrój na pół, z jednej połówki wyłuskaj ziarenka, z drugiej wyciśnij sok. Wymieszaj sok z granata z sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem.
Pomidorki koktajlowe umyj, osusz, przekrój na pół, ogórek obierz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Umyte i osuszone listki mięty drobno posiekaj (odłóż kilka listków do dekoracji). Delikatnie wymieszaj w misce przestudzoną komosę ryżową z pozostałymi składnikami.
Wlej sos winegret z soku z owocu granatu, cytryny i oliwy do sałatki, delikatnie wymieszaj. Podawaj tabouleh na talerzykach lub w miseczkach posypane z wierzchu ziarenkami granatu.
Ziarna komosy ryżowej wypłucz, zalej w garnku zimną wodą* i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut od momentu wrzenia.
*Około dwa razy objętości wody, dokładny czas gotowania i ilość wody sprawdź na opakowaniu.
Komentarze