KOLOROWE TABBOULEH Z QUINOA

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kolorowe tabbouleh z komosą ryżową, pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, z dodatkiem ziarenek i soku z owocu granatu, i świeżymi listkami mięty, która nadaje smaku, świeżości i aromatu całości. Idealna przystawka na lato.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ● 200 g quinoa (komosy ryżowej)
    ● 1 owoc granatu
    ● 250 g pomidorków koktajlowych
    ● ½ dużego ogórka lub 2 małe
    ● ½ cytryny
    ● 1 mała czerwona cebula
    ● 6 gałązek świeżej mięty
    ● 4 łyżki oliwy z oliwek
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki

Kolorowe tabbouleh z quinoa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziarna komosy ryżowej wypłucz, zalej w garnku zimną wodą (około dwa razy objętości wody)*. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj przez około 15 minut.
    Zdejmij z ognia, przykryj i pozostaw na około 5 min.
    Owoc granatu rozkrój na pół, z jednej połówki wyłuskaj ziarenka, z drugiej wyciśnij sok. Wymieszaj sok z granata z sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem.
    Pomidorki koktajlowe umyj, osusz, przekrój na pół, ogórek obierz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Umyte i osuszone listki mięty drobno posiekaj (odłóż kilka listków do dekoracji). Delikatnie wymieszaj w misce przestudzoną komosę ryżową z pozostałymi składnikami.
    Wlej sos winegret z soku z owocu granatu, cytryny i oliwy do sałatki, delikatnie wymieszaj. Podawaj tabouleh na talerzykach lub w miseczkach posypane z wierzchu ziarenkami granatu.

    Ziarna komosy ryżowej wypłucz, zalej w garnku zimną wodą* i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut od momentu wrzenia.

    *Około dwa razy objętości wody, dokładny czas gotowania i ilość wody sprawdź na opakowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować