Warstwowy makowiec

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Jedną z nich jest pyszny, warstwowy makowiec. Jest to klasyczny, kruchy makowiec tylko przekładany ciastem kruchym. Jest to w sumie proste ciasto w wykonaniu. Smak i aromat ciasta tworzą niezwykła kompozycję. Moim zdaniem taki makowiec to doskonała propozycja na święta.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto kruche
    350 g maki pszennej
    150 g masła
    100 g cukru pudru
    3 żółtka
    masa makowa
    400 g maku mielonego
    400 ml mleka 3,2%

    200 g miodu
    50 g rodzynek
    50 g orzechów włoskich mielonych
    lukier
    150 g cukru pudru
    50 ml wody
    50 ml soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Makowiec

Warstwowy makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny. Zimne ciasto dzielimy na trzy części. Każdą część ciasta wałkujemy oddzielnie.
    Masa makowa: Mleko wraz z miodem zagotowujemy. Wrzącym mlekiem zalewamy mielony mak. Czekamy około 30 minut, aż mak napęcznieje. Dodajemy rodzynki i mielone orzechy. Mieszamy.
    Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Układamy najpierw pierwszą część ciasta. Następnie połowę masy makowej. Następnie drugą część ciasta. Następnie układamy drugą połowę masy makowej. Na masę makową układamy ostatnią część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Studzimy.
    Lukier: Cukier puder, wodę i sok z cytryny mieszamy. Gotowym lukrem dekorujemy wystudzone ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Mleko Jajka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować