Makowiec warstwowy z jabłkiem

  • wyświetlono: 2683 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Ciasto krucho-drożdżowe przełożone wilgotnym makiem z dodatkiem jabłka. Nie jest to makowiec zawijany, ale składa się z paru warstw, dzięki czemu jest też prostszy do przygotowania. Przepyszne ciasto świąteczne i nie tylko ;)

Mniam1
  • 30 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

CIASTO KRUCHO DROŻDŻOWE:

3 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
50 g drożdży świeżych
1 szklanka śmietany 18%
3 żółtka
150 g masła
szczypta soli

MAKOWIEC:

200 g maku niebieskiego
2 szklanki mleka
4 łyżki miodu prawdziwego płynnego
1/2 szklanki cukru trzcinowego
4 łyżki kaszy manny
50 g masła
1 jabłko
3 białka
szczypta soli

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Makowiec warstwowy z jabłkiem

  • mak1. Mleko zagotować i zalać mak, tak aby był całkowicie przykryty. Kiedy napęcznieje, odcisnąć i zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, na drobnym sitku. Użyłam już zmielonego maku, który wsypałam do zagotowanego mleka i odstawiłam na godzinę. Do maku dodać miód, cukier, stopione masło i kaszę mannę. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do masy makowej. Białka ubić na sztywną pianę z solą i delikatnie wmieszać. Pianę ubijamy tuż przed składaniem ciasta.
  • ciasto2. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Śmietanę rozmieszać z żółtkami wlać do przesianej mąki z solą i oraz rozpuszczonym masłem. Wlać również drożdże i zagnieść ciasto. Chwilę wyrabiać, po czym przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
    Jak ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na cztery części. Z każdej rozwałkować prostokąt o wielkości formy 22 x 36 cm.
  • farsz na cieście3. Formę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Włożyć pierwsze ciasto, rozsmarować warstwę masy makowej i tak naprzemiennie, tak aby ciasto znalazło się na górze. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na 2 godziny. Przed włożeniem do piekarnika wierzch posmarować mlekiem. Piec przez około 1 godzinę w 180 *C. Jeżeli wierzch będzie się przypiekał, można przykryć folią aluminiową. Po wystudzeniu pokroić na kwadraty.

    Udanych wypieków! Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

jabłkana słodkomakmakowiecciasto drożdżoweboże narodzenieciasto na świętaświąteczne wypiekiduża blachaciasta z makiemwarstwowe ciasta
 

Komentarze

Podobne przepisy

Makowiec z ciasta francuskiego

Dodane przez: klaudia0318

Makowiec z ciasta francuskiego

Makowiec w wersji szybkiej ,prostej...

makowiec z kasza manna

Dodane przez: lucyna19

Makowiec z kaszą manną

Wilgotny makowiec, niezastapiony...

Ciasto najlepiej kroić przez środek ptasiego mleczka.

Dodane przez: tina3112

Makowiec z ptasim mleczkiem

Połączenie wilgtnego makowego ciasta,...

MAKOWIEC Z BUDYNIEM

Dodane przez: Babcia Tereska

MAKOWIEC Z BUDYNIEM

Makowiec na kruchym cieście z kruszonką,...

makowiec z orzechami

Dodane przez: klementynka

kakaowy makowiec z orzechami

Makowiec wyrabiany na gorąco. To...

Ucierany makowiec.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ucierany makowiec z jabłkami

Ten makowiec piekłam pierwszy raz,przepis...