Makowiec warstwowy z jabłkiem

4.47 (151 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Ciasto krucho-drożdżowe przełożone wilgotnym makiem z dodatkiem jabłka. Nie jest to makowiec zawijany, ale składa się z paru warstw, dzięki czemu jest też prostszy do przygotowania. Przepyszne ciasto świąteczne i nie tylko ;)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO KRUCHO DROŻDŻOWE:

    3 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki cukru
    50 g drożdży świeżych
    1 szklanka śmietany 18%
    3 żółtka
    150 g masła
    szczypta soli

    MAKOWIEC:

    200 g maku niebieskiego
    2 szklanki mleka
    4 łyżki miodu prawdziwego płynnego
    1/2 szklanki cukru trzcinowego
    4 łyżki kaszy manny
    50 g masła
    1 jabłko
    3 białka
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.47 (151 ocen)

Makowiec warstwowy z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mak 1. Mleko zagotować i zalać mak, tak aby był całkowicie przykryty. Kiedy napęcznieje, odcisnąć i zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, na drobnym sitku. Użyłam już zmielonego maku, który wsypałam do zagotowanego mleka i odstawiłam na godzinę. Do maku dodać miód, cukier, stopione masło i kaszę mannę. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do masy makowej. Białka ubić na sztywną pianę z solą i delikatnie wmieszać. Pianę ubijamy tuż przed składaniem ciasta.
  • ciasto 2. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Śmietanę rozmieszać z żółtkami wlać do przesianej mąki z solą i oraz rozpuszczonym masłem. Wlać również drożdże i zagnieść ciasto. Chwilę wyrabiać, po czym przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
    Jak ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na cztery części. Z każdej rozwałkować prostokąt o wielkości formy 22 x 36 cm.
  • farsz na cieście 3. Formę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Włożyć pierwsze ciasto, rozsmarować warstwę masy makowej i tak naprzemiennie, tak aby ciasto znalazło się na górze. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na 2 godziny. Przed włożeniem do piekarnika wierzch posmarować mlekiem. Piec przez około 1 godzinę w 180 *C. Jeżeli wierzch będzie się przypiekał, można przykryć folią aluminiową. Po wystudzeniu pokroić na kwadraty.

    Udanych wypieków! Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować