Makowiec

  • wyświetlono: 2862 |
  • dodany do książki kucharskiej: 15 |
  • polecenia: 0

Makowiec jest bardzo smaczny i wilgotny.Nie może go zabraknąć na Świętach Wielkanocnych i Świętach Bożego Narodzenia.

bogusia82

Składniki

Ciasto:

750 gram mąki

375 gram margaryny

80 gram drożdży

3 żółtka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka śmietany 18%

3 łyżki cukru

1/3 łyżeczki soli

Masa makowa:

500 gram maku

150 gram masła

3/4 szklanki płynnego miodu

1 cukier waniliowy

100 gram posiekanych orzechów

100 gram rodzynek

100 gram skórki pomarańczowej

1 olejek migdałowy

1/3 szklanki cukru

1/3 łyżeczki soli

4 żółtka i 6 białek

Lukier:

150 gram cukru pudru

2-3 łyżki soku z cytryny

1-2 łyżki gorącej wody

Dodatkowo:

tłuszcz do wysmarowania formy

bułka tarta do posypania formy

skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania przepisu:

Makowiec

  • 1. Margarynę siekamy z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Z drożdży i cukru robimy zaczyn, gdy będzie płynny wlewamy do mąki, dodajemy żółtka oraz śmietanę. Ciasto dokładnie wyrabiamy, formujemy w kulę. Do dużego garnka wlewamy zimną wodę, zanurzamy kulę z ciasta. Pozostawiamy do momentu aż wypłynie na wierzch i zacznie pękać, wyjmujemy, odsączamy na desce. Mak sparzamy gorącą wodą, odcedzamy na sitku i mielimy trzykrotnie na sitku o drobnych oczkach. Masło roztapiamy w rondlu , dodajemy miód, cukier, mak, bakalie, żółtka i sól, smażymy przez kilka minut ciągle mieszając. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do ostudzonej masy, mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy na dwa prostokąty. Na każdy prostokąt nakładamy równomiernie masę makową i zwijamy w rulon. Makowce przekładamy do keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Wierzch makowcy nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte makowce smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski wlewamy gorącą wodę oraz sok z cytryny, dodajemy cukier puder, ucieramy na gładką jednolitą masę. Gotowym lukrem smarujemy makowce, posypujemy skórką pomarańczową.

Porady

Makowca możemy podać bez polewy i skórki pomarańczowej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylaCiastoDesermakWielkanocbakaliemakowiecświętaboże narodzeniedo kawysylwesterstrucla makowanowy rokuroczystość rodzinnaprzepis_miesiąca1000ciasto drożdżowe z makiem

Komentarze

Podobne przepisy

Makowiec inaczej

Dodane przez: Świeca Urszula

Makowiec inaczej

Mój świąteczny makowiec . Rodzinie...

Makowiec biszkoptowy

Dodane przez: Cukiereczek

Makowiec biszkoptowy

To jedno z moich ulubionych ciast...

p

Dodane przez: KuchniaPoli

Makowiec japoński

Jedno z tradycyjnych wypieków przygotowywanych...

MAKOWIEC FRANCUSKI

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

MAKOWIEC FRANCUSKI

Makowiec w uproszczonej wersji...

Makowiec

Dodane przez: JulkaTomeczek

Świąteczny makowiec

Znakomity makowiec w sam raz na...

Makowiec na kruchym cieście

Dodane przez: akrobatka22

Makowiec na kruchym cieście

Tradycyjny makowiec na kruchy cieście...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE