Warstwowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ze szczyptą soli ubijamy na pianę. Dodajemy cukier, po jednym żółtku i małymi porcjami oba rodzaje mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem. Pieczemy ok. pół godziny w temp. 180 °C.
2.Przygotowujemy budyń i galaretkę. Robimy masę: margarynę i połowę cukru ucieramy na puszysty krem. W trakcie dodajemy porcjami wystudzony budyń i kwasek cytrynowy. Masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao.
3.Masę z kakao przekładamy na upieczone ciasto, na nią wykładamy jasną masę i wiśnie. Białko ubijamy z resztą cukru na pianę. Dodajemy tężejącą galaretkę. Wykładamy na ciasto. Kilka godzin chłodzimy.
Komentarze