Warstwowe z wiśniami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Anna Grabarczyk

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka tortowa: 5 łyżek
    - mąka ziemniaczana: 4 łyżki
    - cukier: 3 szklanki
    - jajka: 6 sztuk
    - sól: 1 szczypta
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki

    - margaryna: 1 sztuka
    - jajka: 1 sztuka
    - cukier: 3 szklanki
    - kakao: 2 łyżki
    - budyń śmietankowy: 1 sztuka
    - mleko: 1 szklanka
    - kwasek cytrynowy: 1 łyżeczka
    - galaretka wiśniowa: 1 sztuka
    - wiśnie (mogą być z kompotu): 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Warstwowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ze szczyptą soli ubijamy na pianę. Dodajemy cukier, po jednym żółtku i małymi porcjami oba rodzaje mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem. Pieczemy ok. pół godziny w temp. 180 °C.
  • 2. Przygotowujemy budyń i galaretkę. Robimy masę: margarynę i połowę cukru ucieramy na puszysty krem. W trakcie dodajemy porcjami wystudzony budyń i kwasek cytrynowy. Masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao.
  • 3. Masę z kakao przekładamy na upieczone ciasto, na nią wykładamy jasną masę i wiśnie. Białko ubijamy z resztą cukru na pianę. Dodajemy tężejącą galaretkę. Wykładamy na ciasto. Kilka godzin chłodzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Warstwowe z wiśniami

To może cię zainteresować