Makownik w cieście z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny warstwowy makownik w cieście pieczony w całości z soczystymi wisienkami. Idealny tradycyjny wypiek na Święta Bożego Narodzenia i Święta Wielkanocne, u mnie w domu obowiązkowo musi być mak na Święta bo podobno przynosi szczęście :) idealny do kawy.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma: 24*24 cm
    Ciasto:
    500 g mąki
    6 żółtek
    kostka masła
    60 g drożdży świeżych
    3 łyżki śmietany gęstej
    4 łyżki cukru


    Dodatkowo:
    puszka masy makowej
    wisienki drylowane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makownik w cieście z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy drożdże, cukier, żółtka i śmietanę. Zarabiamy ciasto, dzielimy na 4 równe części.
  • 2. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki i wykładamy pierwsze ciasto do blaszki, wykładamy masę makową wyrównujemy i układamy wisienki. Tak robimy aż do wyczerpania ciasta. Ostatnia warstwa do ciasto.
  • 3. Makownik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy ok 45 minut.
  • 4. Po wystygnięciu dowolnie dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować