Warstwowe z wiśniami

5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To moje ulubione ciasto. Jest łatwe do zrobienia. W domu wszyscy je lubią.

Składniki:

  • Ciasto:
    5 łyżek mąki tortowej
    ● 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● 3 szkl. cukru
    ● 6 jajek
    ● sól
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa: kostka margaryny
    ● jajko
    ● 3 szkl. cukru
    ● 2 łyżki kakao
    ● 1 opak. budyniu śmietankowego
    ● szkl. mleka
    ● łyżeczka kwasku cytrynowego
    ● opak. galaretki wiśniowej
    ● wiśnie (mogą być z kompotu)
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Warstwowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ze szczyptą soli ubijamy
    na pianę. Dodajemy cukier,
    po jednym żółtku i małymi porcjami
    oba rodzaje mąki wymieszanej
    z proszkiem do pieczenia.
    Ciasto przekładamy do
    formy posmarowanej tłuszczem.
    Pieczemy ok. pół godziny
    w temp. 180 °C.
  • 2. Przygotowujemy budyń i galaretkę.
    Robimy masę: margarynę
    i połowę cukru ucieramy
    na puszysty krem. W trakcie
    dodajemy porcjami wystudzony
    budyń i kwasek cytrynowy. Masę
    dzielimy na 2 części, do
    jednej dodajemy kakao.
  • 3. Masę z kakao przekładamy
    na upieczone ciasto, na nią wykładamy
    jasną masę i wiśnie.
    Białko ubijamy z resztą cukru
    na pianę. Dodajemy tężejącą
    galaretkę. Wykładamy na ciasto.
    Kilka godzin chłodzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować