Warstwowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ze szczyptą soli ubijamy
na pianę. Dodajemy cukier,
po jednym żółtku i małymi porcjami
oba rodzaje mąki wymieszanej
z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przekładamy do
formy posmarowanej tłuszczem.
Pieczemy ok. pół godziny
w temp. 180 °C.
2.Przygotowujemy budyń i galaretkę.
Robimy masę: margarynę
i połowę cukru ucieramy
na puszysty krem. W trakcie
dodajemy porcjami wystudzony
budyń i kwasek cytrynowy. Masę
dzielimy na 2 części, do
jednej dodajemy kakao.
3.Masę z kakao przekładamy
na upieczone ciasto, na nią wykładamy
jasną masę i wiśnie.
Białko ubijamy z resztą cukru
na pianę. Dodajemy tężejącą
galaretkę. Wykładamy na ciasto.
Kilka godzin chłodzimy.
Komentarze