Warstwowa sałatka z pieczarkami i duszoną marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki użyłam od obiady(ugotowane w osolonej wodzie),przepuścić przez sitko do sałatek,lub pokroić w drobną kosteczkę.
Cebulkę obrać,umyć pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na odrobinie oleju,wrzucić obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki,podsmażyć na średnim ogniu,do momentu wyparowania wody,przyprawić solą i pieprzem i odstawić do przestygnięcia.
Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki,to samo zrobić z obranymi jajkami.
Marchewkę również obrać,umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki,wrzucić na patelnie na odrobinę oleju,podlać 1\4 szkl.wrzątku i dusić pod przykryciem do miękkości i odparowania wody,pozostawić do wystygnięcia.
Przygotować salaterkę i układać kolejno warstwami:
ziemniaki
warstwa majonezu
pieczarki z cebulką
tarty ser
warstwa majonezu
tarte jajka
warstwa majonezu
marchewka
posiekana natka pietruszki
Sałatkę odstawić na 3-4 godz.do lodówki.
Smacznego :-)
Porady
Sałatka ta jest pożywna,można ją zrobić na zwykłą kolacje w trakcie roku lub na świąteczną.
Komentarze