Torciki pomarańczowo - waniliowe

0 (0 ocen)

Przepyszne pomarańczowo - waniliowe torciki w sam raz na Walentynki! Idealne, aby powiedzieć, co czujesz...Delikatny krem i puszysty biszkopt rozpieszczą każde podniebienie.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    5 jaj
    3/4 szkl.cukru kryształu
    1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao.
    NASĄCZENIE:
    1/4 szkl. zimnej zielonej herbaty
    1 łyżka soku z cytryny lub limonki
    KREM:
    0,5 l soku pomarańczowego
    1 budyń waniliowy
    pół laski wanilii
    4 łyżki cukru
    2 łyżeczki żelatyny
    100 g miękkiego masła
    Bita śmietana, galaretka do dekoracji.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torciki pomarańczowo - waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja ubić z cukrem na białą masę, dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Masę podzielić na pół, do jednej części dodać kakao.
    Ciasto przelać do 2 blaszek i upiec 2 biszkopty, ok. 25 min. w temp. 180 st.C
    Po wystudzeniu każdy biszkopt przekroić na pół (jeśli się da), wyciąć nożem kształt serca i delikatnie nasączyć.
  • 2. Na soku ugotować budyń, dodać cukier i pół laski wanilii i ostudzić.
    Żelatynę rozpuścić i połączyć z letnim budyniem.
    Utrzeć masło, dodawać po łyżce zimnego budyniu.
    Serca biszkoptowe przekładać masą pomarańczową i dowolnie udekorować.

Porady

Z przepisu można zrobić jedno duże serce lub 3 małe. Do dekoracji użyłam ubitej śmietany 36% oraz galaretki. Na każdym sercu może być inny napis.Polecam masę!!!Bo przepis na ciasto możecie dobrać swój.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować