Rogaliki drożdżowe z masą makową

4.49 (179 ocen)

Niedługo św. Marcina, więc postanowiłam upiec drożdżowe rogaliki. Nie miałam białego maku, dałam niebieski, ale wyszły pyyyycha!!! Mięciutkie i pachnące!

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    4 szkl. mąki
    125 g masła
    pół szklanki cukru
    6 żółtek
    40 g drożdży
    pół szkl. mleka
    cukier waniliowy
    aromat waniliowy

    Masa makowa:
    300 g suchego maku
    pół szklanki mleka
    2 szklanki wody
    1/2 szklanki prawdziwego miodu
    kilka kropli aromatu rumowego
    bakalie według uznania
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki drożdżowe z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić rozczyn z drożdży, 2 łyżek cukru, pół szklanki letniego mleka i 3 łyżek mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę, dodać olejek waniliowy.
    Masło roztopić i ostudzić.
    Z pozostałej mąki, rozczynu, ubitych żółtek wyrobić ciasto. Pod koniec wlać roztopione masło i wgnieść w ciasto drożdżowe, aż będzie odstawało od ręki. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
  • 2. Suchy mak opłukać, zalać wodą i mlekiem i gotować pół godziny. Ostudzić i odcisnąć na sitku. Dokładnie zmielić w maszynce. Do zmielonego maku dodać miód, posiekane drobno bakalie, aromat rumowy i dokładnie utrzeć.
  • 3. Ciasto podzielić na cztery równe części. Z każdej wałkować placek. Podzielić go na trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć masę makową i zwijać od szerszego brzegu do węższego w rogaliki. Gotowe rogaliki posmarować białkiem, posypać orzechami i piec ok. 15 minut w temp. 180 st.C.

Porady

Z tego przepisu zamiast rogali można zrobić strucle makową na Boże Narodzenie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować