Zielone kluseczki dla dzieci

0 (0 ocen)

Potrawa wygrała w konkursie w kategorii "Najzdrowsza potrawa dla dzieci do lat trzech". To mój autorski pomysł na przemycenie dzieciom szpinaku i innej zieleniny. Maleństwo się zajadało ;)

Składniki:

  • 1/4 surowej piersi z kurczaka lub z indyka
    5 listków sałaty
    5 dużych listków szpinaku
    2 gałązki natki pietruszki
    1 jajko
    1/2 bułki kajzerki
    4 łyżki kaszy manny
    masło do polania
    (blender)

Zielone kluseczki dla dzieci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Pierś pokroić w kostkę i wrzucić do blendera.
    2. Dodać umytą sałatę, szpinak i natkę.
    3. Wbić jajo i dodać namoczoną w wodzie kajzerkę.
    4. Całość zmiksować blenderem na gładką masę.
    5. Wsypać kaszę mannę i dokładnie wymieszać.
    6. W garnuszku zagotować wodę ze szczyptą soli.
    7. Na wrzątek przy pomocy dwóch łyżek nakładać niewielkie ilości zielonej masy formując kluseczki.
    8. Gorące polać rozpuszczonym masłem.
    Świetnie smakują z sałatką z pomidora.

Porady

Najlepiej smakuje z sałatką z pomidora. 1 pomidor 1 plasterek młodej cebulki 1 gałązka natki 1 łyżka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy