Tort pomarańczowo-czekoladowy

  • wyświetlono: 343 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Wyśmienity, ale lekko pracochłonny tort.

Joanna Tokarz
  • 26 porcje
  • 240min
  • Średni

Składniki

Składniki na 3 placki pomarańczowe:
15 jajek
1½ szklanki cukru
300g orzechów włoskich
3 łyżka kakao
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
15 łyżek drobnej bułki tartej
3 pomarańcze
Krem:
5 jajek
1 szklanka cukru pudru
1 czekolada gorzka
1 czekolada mleczna
2 kostki masła
1 kieliszek spirytusu
Polewa:
100ml śmietanki 30%
2 tabliczki czekolady deserowej
Wiórki kokosowe i orzechowe

Sposób przygotowania przepisu:

Tort pomarańczowo-czekoladowy

  • 1. Pomarańcze wyparzamy i dobrze myjemy. Gotujemy przez 10 minut, najlepiej poprzedniego dnia. Odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Nazajutrz wyciągamy z wody, osuszamy ręcznikiem papierowym i mielimy z orzechami. Najlepiej zrobić to do trzech miseczek osobno- czyli jedna pomarańcza i 100g orzechów do jednej miseczki i tak samo rozdzielić pozostałe. Rozdzielamy na trzy części także pozostałe składniki na biszkopty (po 5 jajek, ½ szklanki cukru, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżek bułki tartej)
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, żółtka, a następnie masę pomarańczowo orzechową, proszek do pieczenia, kakao i bułkę tartą. Delikatnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 40 minut.
    Tak samo postępujemy z pozostałymi składnikami i pieczemy jeszcze dwa placki.
    Krem:
    Jajka ubijamy w kąpieli wodnej, dodajemy cukier puder, a następnie rozdrobnione czekolady. Ubijamy do ich całkowitego rozpuszczenia, uważając by nie zważyć i nie zagotować masy. Następnie studzimy w zimnej kąpieli. Ucieramy dwie kostki masła, a następnie stopniowo dodajemy masę jajeczną. Na końcu „hartujemy” kieliszkiem spirytusu. Przekładamy biszkopty kremem.
    Polewa:
    Śmietankę podgrzewamy, dodajemy rozdrobnione czekolady i pozostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Następnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i polewamy ciasto, rozprowadzając równomiernie polewę po całości. Posypujemy wiórkami kokosowymi i orzechowymi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortpomarańczeciastaowocedo kawyczekoladowywypiekiz krememświąteczny

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowo-pomaranczowe

Dodane przez: Magster

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Pyszne wilgotne ciasto o zapachu...

Tort Pomarańczowo Grejpfrutowy

Dodane przez: gotowanietoproste

Tort Pomarańczowo-Grejpfrutowy

Tort przygotowałam specjalnie dla...

Czekoladowo pomarańczowy sernik śnieżny

Dodane przez: mysza75

Czekoladowo-pomarańczowy sernik śnieżny

Święta w moim domu kojarzą się...

Tort czekoladowy (drip cake)

Dodane przez: joanna30

Tort czekoladowy (drip cake)

Na wczorajsze 9 urodziny Oliwki...

Tort czekoladowo kawowy

Dodane przez: Skotka

Tort czekoladowo kawowy

Można zrobić w prostokątnej formie....

Ciasto czekoladowo- pomarańczowe

Dodane przez: Marcia93

Ciasto czekoladowo- pomarańczowe

Aromatyczne wilgotne ciasto dla...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.