1.
Pomarańcze wyparzamy i dobrze myjemy. Gotujemy przez 10 minut, najlepiej poprzedniego dnia. Odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Nazajutrz wyciągamy z wody, osuszamy ręcznikiem papierowym i mielimy z orzechami. Najlepiej zrobić to do trzech miseczek osobno- czyli jedna pomarańcza i 100g orzechów do jednej miseczki i tak samo rozdzielić pozostałe. Rozdzielamy na trzy części także pozostałe składniki na biszkopty (po 5 jajek, ½ szklanki cukru, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżek bułki tartej)
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, żółtka, a następnie masę pomarańczowo orzechową, proszek do pieczenia, kakao i bułkę tartą. Delikatnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 40 minut.
Tak samo postępujemy z pozostałymi składnikami i pieczemy jeszcze dwa placki.
Krem:
Jajka ubijamy w kąpieli wodnej, dodajemy cukier puder, a następnie rozdrobnione czekolady. Ubijamy do ich całkowitego rozpuszczenia, uważając by nie zważyć i nie zagotować masy. Następnie studzimy w zimnej kąpieli. Ucieramy dwie kostki masła, a następnie stopniowo dodajemy masę jajeczną. Na końcu „hartujemy” kieliszkiem spirytusu. Przekładamy biszkopty kremem.
Polewa:
Śmietankę podgrzewamy, dodajemy rozdrobnione czekolady i pozostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Następnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i polewamy ciasto, rozprowadzając równomiernie polewę po całości. Posypujemy wiórkami kokosowymi i orzechowymi.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze