REKLAMA

Mini Torciki Serowe

wyświetlono: 463 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Torciki są jak obłoczki, niebiańsko dobre i o lekkiej konsystencji :)

opublikowany: 30.04.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 3 osób
  • 20 min
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    2 jajka kl L
    3 łyżki cukru
    4 łyżki mąki tortowej
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju
    Masa serowa:
    200 g twarogu sernikowego w temp. pokojowej
    1/2 puszki mandarynek
    30 g cukru pudru
    2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
    50 ml śmietanki 30 %
    Do nasączenia:
    2 łyżki syropu z pod mandarynek
    dla dorosłych można dodać jeszcze 1-2 łyżki spirytusu ;)
Ocena:

(średnia 4.8 z 5 głosów)

Jak zrobić Mini Torciki Serowe?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt na blaszkę 26 x 26

    1. Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszysta masę. Następnie dodajemy mąkę, 1 łyżkę oleju oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
    Pieczemy w 180 stop przez 15 minut
    Upieczony i lekko przestudzony biszkopt odrywamy od papieru do pieczenia, następnie obręczą wykrawamy sześć kółek.

    Masa serowa

    2. Żelatynę namaczamy w zimnej przegotowanej wodzie, mandarynki odsączamy na sicie, a syrop zachowujemy (pozostałe mandarynki wraz z syropem przekładamy do słoika i możemy je tak przechowywać do 3 dni)

    3. Twaróg przekładamy do miski wraz z cukrem pudrem.
    4. Śmietankę ubijamy na sztywno.
    5. Do żelatyny dodajemy 2 -3 łyżki syropu i podgrzewamy do jej rozpuszczenia
    Następnie hartujemy ( do żelatyny dodajemy łyżkę twarogu i mieszamy) wlewamy do twarogu i miksujemy, na koniec dodajemy odsączone mandarynki oraz śmietankę i mieszamy całość.
    Chowamy do lodówki tak aby masa zaczęła lekko tężeć.

    Złożenie

    6. Jeżeli mamy więcej niż jeden ring to super, ja mam tylko jeden i tym jednym tez da radę zrobić takie torciki, tylko masa musi być w trakcie tężenia.
    Do ringu na dno wkładamy jeden blat biszkoptu, nasączamy go i wkładamy 1/3 masy serowej, następnie, przykrywamy drugim blatem lekko dociskając i powoli zabieramy ring.
    Postępujemy tak do ostatniego torcika.
    Torciki schładzamy w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
    Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem i czekoladowymi jajeczkami. Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Elisa hahaha 015

Mini torciki raffaello

Mini torciki są idealne na każdą okazję.

kategoria: Ciasta torty Desery biszkopty opublikowany: 28.02.2018 | wyświetlono: 2207 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Elisa hahaha 015

Mini torciki

Torciki są proste w przygotowaniu a wyglądają efektownie.

kategoria: Ciasta torty Desery herbaty opublikowany: 25.10.2017 | wyświetlono: 836 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE